Calvin Klein CK Everyone czy godny następca CK One

Hej, testowałam CK Everyone i zastanawiam się czy to godny następca CK One? Szukam świeżego unisexu na dzień, biuro i uczelnię.

Jako pasjonat powiem tak: Everyone to bardziej wodnista cytrusowo-herbaciana wariacja z dominującym olejkiem pomarańczowym, zieloną herbatą, delikatnym imbirem i czystymi muskami; mniej pieprzu niż w CK One, więcej miękkiego cedru i cashmeranu, projekcja niska-średnia, trwałość 3–5h na skórze, lepsza na tkaninach; vibe sportowo-eko, bez ostrej chemii, ale też bez charakteru przełomu lat 90.

@scentmaster50 dzięki, to brzmi jak coś do biura, ale 3–5h trochę mało, masz tipy na przedłużenie, layerowanie z czymś neutralnym?

u mnie znikło po dwóch godzinach, psikam obficie i nic, flakon 200 ml bez sensu

Testowałem obie wersje równolegle: CK One ma bardziej ziołowy akord kolendry i herbacianej goryczki, Everyone jest linearny, mydlany, z ambrettą; polecam wersję Intense, wytrzymuje 6–7h i ma lepszy ogon, nadal bardzo unisex.

Fajne na siłkę i po prysznicu, czysto, świeżo, zero słodyczy, ale chłopak mówi że pachnę jak żel do mycia, więc meh.

U mnie w odlewkach najczęściej biorą nastolatki; do szkoły idealny, nauczycielom nie przeszkadza, ale na randkę słabiutko.

Mnie męczy ta zielona herbata, robi się kwaśna na ciepłej skórze, CK One trzyma się rześko, tu po godzinie nuta mokrego ręcznika.

ja lubię, bo nie krzyczy i nie boli głowy, psik na włosy i bluza, wtedy ładnie mruga cały dzień.

@janina_1996 layeruj z Iso E Super albo Molecule 01 dupes, podnosi projekcję bez zmiany profilu; ewentualnie balsam bezzapachowy przed aplikacją, i trzy spraye pod koszulkę.

W biurze lepiej sprawdzają mi się kolońskie typu Cologne Cedrat, Everyone jest zbyt detergentowy, czuję jak lenor.

Kupiłam dla siebie i męża, na nim bardziej musująca pomarańcza, na mnie mydełko, ale w upałach serio przyjemnie, bez dramatu projektowego.

ktoś widział travel 30 ml w dobrej cenie w Ross? u mnie tylko setki stoją i testery puste.

spoko zapach, ale flakon z gumką wygląda jak bielizna na słoiku lol

CK One to ikona minimalizmu, Everyone jest poprawny, młodzieżowy; jeśli szukasz następcy z pazurem, sprawdź Mugler Cologne albo Orange Verte od Hermèsa.

Wersja Intense ma więcej drzewa i jakby waniliowego ciepła, nadal unisex, ale już nosi się dłużej i mniej jak pranie.

Nie zgodzę się z wami, na siostrze Everyone pachnie świetnie, świeża skórka cytryny i mięta, żadnego proszku, może batch różny.

Batch batchowi nierówny, mój z 2023 ma śmiesznie słabą trwałość, po deszczu znika całkiem, CK One vintage trzymał 6h.

Kupujcie w chłodniejsze dni, latem cytrusy parują w 15 minut, każda woda toaletowa tak ma, to fizyka i lotność składników.

mało romantyczny, bardziej sportowy, do białej koszuli okej, ale na wieczór biorę coś z jaśminem, Everyone jest zbyt grzeczny.