Sezon na ciepłe nuty, więc próbuję mieszanki świerk + imbir + skóra fotela do dyfuzora i świec, szukam proporcji, żeby było przytulnie, nie kościelnie ani samochodowo, jakie macie sprawdzone patenty zimowe?
Do domu polecam zacząć od 6% koncentracji w wosku sojowym: świerk syberyjski 3 części, imbir CO2 1 część, akord skórzany 0,3 części (birch tar rozcieńczony 10% + isobutyl quinoline śladowo), reszta to balsam gurjun dla tła i zaokrąglenia; w dyfuzorze olejkowym 4 krople świerku, 1 kropla imbiru, 1 kropla skóry na 100 ml wody, najpierw test na blotterach, bo imbir łatwo dusi, a skóra potrafi dominować i dać vibe auta
Dzięki @vanillaexpert_radom, super konkretnie, mam IBQ i kadzidło elemi, spróbuję z woskiem, czy gurjun mogę zastąpić odrobiną labdanum albo waniliną do ocieplenia?
Lubię taką mieszankę w kominku, ale daję skórę tylko symbolicznie, inaczej głowa boli
Jeśli chcesz efekt fotela, zbuduj skórę na safraleinie i odrobinie castoreum replacer, brzoza da dym, ale minimalnie; świerk lepiej w duecie z jodłą balsamiczną, imbir świeży kontra suszony da różną dyfuzję i ciepło w świecach ostrożnie z tar, bo przygasi płomień
mi tam skóra w domu śmierdzi tapicerką, meh
Zamiast birch tar daj odrobinę cade i cypriol, wyjdzie bardziej rustykalnie, a świerk podbij nacięciem cytrusów, np. bergamota kropla i jałowiec
u mnie świerk uczula kota, serio, więc tylko świeca zamknięta w lampie
Zrób testy na blotterach: trzy paski osobno i jeden blend, porównaj po 5, 30, 120 minutach, zobacz czy skóra nie zjada świerku po wyschnięciu
spoko @jasmin, właśnie boję się tej tapicerki, dlatego szukam ciepła bez aut, bardziej biblioteka niż salon detailingowy
czy ktoś robił to w kominku elekrycznym, nie popsuje?
Mój patent na skórę fotela do domu: Suederal 0,2% + Safraleine 0,1% w bazie, do tego jodła balsamiczna i kropla miodowej absolue z tytoniu, imbir świeży, żadnego pieprzu, wychodzi gabinet z kominkiem
trochę offtop, ale gdzie kupujecie porządny świerk, bo allegro to loteria
Dzięki wszystkim, zrobię dwie wersje: świeca z gurjunem i dyfuzor z jodłą, skórę złożę z IBQ i Safraleine, @vanillaexpert_radom @perfumiarz79 dam znać po weekendzie