Hej, co u Was lepiej się sprawdza: woski do kominka czy olejki? Szukam czegoś do salonu, zależy mi na mocy i czystości palenia, podpowiecie?
U mnie woski, lepszy rzut i nie kapanie oleju, mniej roboty zwykle
@marta73 dzięki, a jak z czyszczeniem kominka po woskach? Bo olejki czasem zostawiają film i się wszystko klei u mnie
Jako pasjonat powiem tak: wosk (sojowy, rzepakowy lub mieszanki) ma wyższy flashpoint kompozycji, lepszą dyfuzję w cieple i stabilniejsze uwalnianie, olejki nagrzewane bez nośnika często przypalają się przy tealightach, dają krótkotrwały blast i szybciej utleniają nuty cytrusowe, bierz woski plus kominek z grubą misą albo elektryczny warmer z regulacją temperatury i timerem
U mnie olejki, szybciej czuć i łatwiej dozować na noc.
wosk sztosik, olejki mnie bolą głowa chiba od tych marketowych, wgl nie wracam
Z perspektywy produkcji: w wosku kompozycja 6–10% daje równy throw, olej na misie potrzebuje niższego obciążenia, inaczej dymi i brudzi ceramikę, klucz to odległość płomienia od misy 10–12 cm oraz dobry tealight 4 h
Przerobiłem oba, do małych pomieszczeń olejek ok, w salonie tylko wosk, bo trzyma równo i nie wali plastikiem po godzinie
@niche_gdynia dzięki za konkrety, to jaki wosk na start polecisz do dużego pokoju 25 m2? sojowy czy mieszanka, i jaka wielkość kostki lepiej
Ja zaczynałam od małych krążków, pół krążka na misę, łatwiej kontrolować intensywność i czas.
Jeśli lubisz drewno i żywice, wosk lepiej niesie bazę, olejek robi wrażenie na starcie, ale zanika, testuję głównie cedr, mastyks, ambrowe
Czyszczenie po woskach proste, jak ciepłe to ręcznik papierowy, jak zimne to zamrozić misę i wychodzi płat bez szorowania i zapachu spalenizny
olejki lubię na szybkie 15 minut, wosk odpalam dłużej, mniejszy chaos zapachowy wieczorem zwykle
Technicznie: woski tworzą mikrorezerwuary aromatu, więc oddają równo przy umiarkowanym cieple, olejek w ceramice paruje nierównomiernie, czasem gotuje kompozycję; polecam woski z naturalnym izopropylomirystatem w bazie, mniej osadu i czystszy profil
@batchexpert_poznan ta odległość płomienia to kwestia kominka, czy świeczek? bo mam niski model
Dla alergików wosk sojowy bywa łagodniejszy, ale nośnik to jedno, ważniejsze są same kompozycje, wybieram IFRA i bez alergenów w składzie zawsze
Budżetowo lepiej wosk, starcza na więcej sesji niż olejek, przynajmniej u mnie zdecydowanie
Nie cierpię tealightów, dymią mi, pewnie kupuję złe od lat