woski zapachowe vs olejki do kominka: co lepsze

Hej, co u Was lepiej się sprawdza: woski do kominka czy olejki? Szukam czegoś do salonu, zależy mi na mocy i czystości palenia, podpowiecie?

115 polubień

U mnie woski, lepszy rzut i nie kapanie oleju, mniej roboty zwykle

10 polubień

@marta73 dzięki, a jak z czyszczeniem kominka po woskach? Bo olejki czasem zostawiają film i się wszystko klei u mnie

4 polubienia

Jako pasjonat powiem tak: wosk (sojowy, rzepakowy lub mieszanki) ma wyższy flashpoint kompozycji, lepszą dyfuzję w cieple i stabilniejsze uwalnianie, olejki nagrzewane bez nośnika często przypalają się przy tealightach, dają krótkotrwały blast i szybciej utleniają nuty cytrusowe, bierz woski plus kominek z grubą misą albo elektryczny warmer z regulacją temperatury i timerem

13 polubień

U mnie olejki, szybciej czuć i łatwiej dozować na noc.

8 polubień

wosk sztosik, olejki mnie bolą głowa chiba od tych marketowych, wgl nie wracam

10 polubień

Z perspektywy produkcji: w wosku kompozycja 6–10% daje równy throw, olej na misie potrzebuje niższego obciążenia, inaczej dymi i brudzi ceramikę, klucz to odległość płomienia od misy 10–12 cm oraz dobry tealight 4 h

10 polubień

Przerobiłem oba, do małych pomieszczeń olejek ok, w salonie tylko wosk, bo trzyma równo i nie wali plastikiem po godzinie

8 polubień

@niche_gdynia dzięki za konkrety, to jaki wosk na start polecisz do dużego pokoju 25 m2? sojowy czy mieszanka, i jaka wielkość kostki lepiej

1 polubienie

Ja zaczynałam od małych krążków, pół krążka na misę, łatwiej kontrolować intensywność i czas.

3 polubienia

Jeśli lubisz drewno i żywice, wosk lepiej niesie bazę, olejek robi wrażenie na starcie, ale zanika, testuję głównie cedr, mastyks, ambrowe

11 polubień

Czyszczenie po woskach proste, jak ciepłe to ręcznik papierowy, jak zimne to zamrozić misę i wychodzi płat bez szorowania i zapachu spalenizny

3 polubienia

olejki lubię na szybkie 15 minut, wosk odpalam dłużej, mniejszy chaos zapachowy wieczorem zwykle

5 polubień

Technicznie: woski tworzą mikrorezerwuary aromatu, więc oddają równo przy umiarkowanym cieple, olejek w ceramice paruje nierównomiernie, czasem gotuje kompozycję; polecam woski z naturalnym izopropylomirystatem w bazie, mniej osadu i czystszy profil

15 polubień

@batchexpert_poznan ta odległość płomienia to kwestia kominka, czy świeczek? bo mam niski model

6 polubień

Dla alergików wosk sojowy bywa łagodniejszy, ale nośnik to jedno, ważniejsze są same kompozycje, wybieram IFRA i bez alergenów w składzie zawsze

15 polubień

Budżetowo lepiej wosk, starcza na więcej sesji niż olejek, przynajmniej u mnie zdecydowanie

5 polubień

Nie cierpię tealightów, dymią mi, pewnie kupuję złe od lat

2 polubienia