Zbieram próbki i zastanawiam się czy brać fiolki ze szkła bursztynowego czy przezroczyste, jakie realne różnice w trwałości, projekcji, utlenianiu i wygodzie przechowywania?
Amber chroni przed UV i niebieskim światłem, co spowalnia fotooksydację cytrusów, aldehydów i naturalsów; w praktyce różnica pojawia się po miesiącach, nie dniach, o ile trzymasz próbki w szafce. Ważniejsze: minimalny headspace, szczelna zakrętka, brak ciepła. Przezroczyste są ok do szybkich testów, bursztyn do dłuższego archiwum. Nie psikaj do połowy pustych atomizerów, lepiej małe 1–2 ml.
Dzięki @nicheexpert_bytom, czyli do testów zwykłe, a na dłużej bursztyn i pełniejsze fiolki, dobrze rozumiem?
ja biorę co tanie, i serio nie widze różnicy
Przy krótkim przechowywaniu ważniejsze od koloru szkła jest szkło samo w sobie: PET łapie zapach i przepuszcza więcej tlenu, szkło jest inertne. Amber przy naturalnych składnikach i cytrusach ma sens, ale trzymaj w ciemnym pudełku i chłodzie 15–20°C, bez kuchni i bez łazienki.
Miałam dwa identyczne dekanty, bursztyn i clear, po pół roku cytrusy w clear siadły szybciej, ale oba stały na biurku przy oknie, więc to też wina światła.
Amber szkło obcina transmisję 300–450 nm, więc redukuje degradację barwników i niektórych aromatów; przezroczyste przepuszcza niemal wszystko. Najlepsza ochrona to ciemność, chłód i minimum powietrza nad cieczą. Do archiwum bierz skręcane fiolki, do testów atomizery.
@wanilia_legnica dzięki, to przerzucam próbki do szuflady, a na okno koniec eksperymentów
Szczerze, bursztyn wygląda lepiej w organizerze, ale jak trzymasz w pudełku to i tak nikt nie widzi, więc nie dopłacaj jeśli nie musisz.
Do naturalsów i vintage tylko amber, do współczesnych syntetyków klar wystarczy, serio
Dzięki wszystkim, biorę miks: bursztyn na dłużej, clear na testy. @woda_gdansk masz rację z wyglądem, ale ważniejsze warunki. @nicheexpert_bytom ogarnę mniejszy headspace i szczelniejsze nakrętki.