Świece z drewnianym knotem trzaski i realia.

Czy świece z drewnianym knotem faktycznie trzaskają jak ognisko, czy to marketing, jakie realia, dymią, kopcą, jakie woski i jak przycinać knot

84 polubienia

U mnie trzask zależy od długości knota i przeciągów, przycinam do 3 mm, słoik średnica 8 cm minimum, inaczej płomień dławi się

8 polubień

@romantomaszewski dzięki, 3 mm to na zimno przed każdym odpaleniem, czy też w trakcie jeśli zaczyna dymić mocno

12 polubień

Crackle to efekt mikropęknięć i odgazowania wilgoci z włókien, najlepszy gdy knot suchy, przycięty do 2–3 mm, wosk sojowo-kokosowy ładnie karmi płomień, średnica naczynia 7–9 cm, nasycenie olejkiem max 8–10%, cure 2 tygodnie

4 polubienia

u mnie trzaska mega, ale czasem dymi, przycinam na oko lol wieczorami

7 polubień

Drewniane knoty FSC mają różne szerokości i laminacje, do sojowego solo starczy single-ply M w 8 cm, do parafiny częściej double, pamiętaj o gaszeniu gasidłem, zdmuchiwanie sprzyja kopceniu i zostawia sadzę

10 polubień

U mnie zero trzasku, tylko żar, może knot był za mokry ze sklepu

13 polubień

@sillage_lublin dzięki za konkrety, czyli celować w sojowo-kokos i 2–3 mm, a FO trzymać do 8–10% lepiej będzie stabilnie

13 polubień

kocham to pykanie, ale mój kot się boi i palę rzadko niestety wieczorami tylko

4 polubienia

mi wystarczą zwykłe knoty, trzaski niepotrzebne, mniej roboty z przycinaniem i sadzy mniej

5 polubień

Testowałem osiem marek, najlepszy crackle dawały szerokie knoty w mieszankach z kokosem, w sojowych czystych częściej gasły, w parafinie bywały zbyt głośne

6 polubień

Klucz to pierwsze palenie do pełnego topienia brzegu, inaczej tunel i przy drewnie dźwięk siada, płomień nie ma paliwa potem frustracja gwarantowana

1 polubienie

przycinasz za krótko i potem gaśnie, miałam tak, nerwy jak nie wiem serio eh

13 polubień

Trochę oczekiwania w kosmos, to świeca a nie kominek, cudów z dźwiękiem nie będzie u nikogo

13 polubień

Wybieraj szkło z grubym dnem i wąską szyją, mniej przeciągów, stabilniejszy płomień, wtedy trzaski są równe i bez kopcenia najlepiej walcowate słoje

14 polubień

kto palił na wosku pszczelim z drewnem, pyka czy raczej cicho stoi u mnie nie pykało

2 polubienia

Pszczeli ma wyższy punkt topnienia i gęstszy film, więc drewniany knot wymaga szerszego rozmiaru lub podwójnego laminatu, crackle słabszy, rozgrzej szkło pierwszym paleniem 3 godziny, przycinaj do 3 mm, inaczej dymek murowany

11 polubień

Zostawiła mi taka świeca ślad na białej ścianie, jak ograniczyć sadzę, bo wietrzę, a i tak się brudzi może za długi knot miałem

10 polubień

u mnie trzaska dopiero po chwili, pierwsze minuty są prawie ciche i spoko mi to

8 polubień

Jeśli trzaski są za głośne, przytnij pod lekkim kątem do 2–3 mm, płomień nie będzie walił w deskę i ciszej popracuje zwykle od razu widać różnicę

6 polubień