Sprzedałem około 30% flakonów, odetchnięte półki, mniej dylematu rano, więcej noszeń na butelkę, odzyskana gotówka na próbki. Zostawiłem serducha i używki. Wniosek: mniejsza rotacja daje więcej radości i realne zużycia.
Też mnie to kusi, które poszły i gdzie wystawiałeś, Vinted, grupy, Allegro, jak ceny?
@peonia sprzedawałem głównie na Vinted i grupach, ceny rozsądne, bez januszowania; poszły duble i impulsy, zostawiłem signature, niszę do pracy i parę sentymentów.
Jako maniak porządków w kolekcji potwierdzę: mniej butelek to większa kontrola. Rób inwentaryzację kwartalną, zapisuj zużycia w mililitrach, trzymaj flakony w kartonach, chłód i ciemność, atomizery szczelne. Dobrze działa rotacja sezonowa i decanty 5–10 ml. Sprzedaż: dołącz zdjęcia batchu, atomizera, poziomu. Unikaj starych testerów bez korka, gorzej się odsprzedają potem.
Nie kupuję tego minimalizmu, po co sprzedawać jak pachnidła się nie psują szybko, zawsze można wrócić do dawno nienoszonych pereł.
A co z odlewkami, trzymasz w szkle aptecznym czy plastiki, małe czy duże?
@zajac szkło 5 i 10 ml, plastiki tylko na chwilę, w szafce ciemno, temp ok 18, nie kombinuję już, wcześniej miałem bajzel, teraz luzik
Też przejrzałam szafkę i zeszłam z 60 do 35 sztuk, nagle wiem co nosić. Zostawiłam cytrusy na lato, żywice na zimę, kilka białych kwiatów. Dustery i dupilkaty sprzedałam bez bólu.
Pro tip sklepowy: ogranicz światło, atomizery trzymaj pionowo, gumki na korkach odpuszczamy. Wypełnij puste przestrzenie kartonem, mniej tlenu. Zapasowe pudełka opisuj batch i datę.
u mnie 20 szt i dalej za dużo ech
Ja zamiast sprzedawać oddałem kilku znajomym, piwo postawili i wilk syty, zero targowania.
Super ruch, też czuję ulgę po odchudzeniu półek. Zostawiłam tylko to, co realnie noszę w tygodniu, reszta poszła. Bez żałowania.
Pamiętajcie o uszczelkach sprężynkach w atomizerach, jak trzymają źle to paruje. Karton plus silica gel robi robotę w szafie, naprawdę dobrze.
Sprzedałem kiedyś stare Egoiste i żałowałem, bo wróciłem po reformie i to już nie to. Teraz robię przegląd co pół roku i zostawiam minimum jeden klasyk. Resztę rotuję przez dekanty, żeby nie kisić litrażu bez sensu.
mąż zadowolony że mniej butelek na toaletce, wreszcie ma gdzie odłożyć swój krem
Ja policzyłem koszt mililitra i dopiero wtedy kliknęło. Nosić, nie gromadzić, inaczej banknoty stoją w szkle i się kurzą, niepotrzebnie latami.
Dobre wnioski, ja robię one in one out, działa świetnie na pokusy.
Pytanie praktyczne, jak pakujesz do wysyłki, podwójny karton, folia bąbel, czy coś jeszcze, i czy dajesz paragon jak był, czy tylko screen?
@parfum dzięki za checklistę, robię notatnik. @wojcik nie chodzi o ascezę, tylko o świadome noszenie. Mniej flakonów, więcej radości z każdego użycia, zero wyrzutów sumienia przy zakupach i kontrola budżetu też.
Z perspektywy łowcy białych kruków: lepiej mieć trzy świetne roczniki niż szafę przeciętniaków. Batch check, szczególnie stare chypre i fougere. Na odsprzedaż sprawdza się idealny stan pudełka, folia, pełna dokumentacja.