Hej, co u Was działa jako solubilizator do sprayów do tkanin? Polysorbate 20 robi mi mleko i lekko klei na bawełnie. Szukam proporcji, może PEG-40 HCO, caprylyl/capryl glucoside?
Najczyściej klaruje mieszanka PEG-40 Hydrogenated Castor Oil z caprylyl/capryl glucoside 1:1; zwykle 3–5% solubilizatora na 1–2% kompozycji, reszta woda + 0,5–2% etanolu. P20 bywa klejący na tkaninach. Testuj łaźnią lodową i filtracją przez filtr do kawy.
@perfumiarz69 dzięki, ile CCG dajesz gdy psikasz na pościel? bo boję się plam i pachnące olejki lubią siadać, może 4% solub i 1,5% zapachu wystarczy?
U mnie najlepiej sprawdza się C12-15 Pareth-12 albo SymbioSolv XC; klarownie, zero kleju. Proporcje 1:3 do olejków. Polysorbate 80 żółci niektóre białe tkaniny. Zawsze robię test na czarnym ręczniku i białej poszwie.
ja tam pryskam wodą z kolońską, zero filozofii
Jeśli chcesz maksimum klarowności: buduj system dwuskładnikowy CCG + PEG-40 HCO, HLB ok. 13–14; łącz 2–3 części solubilizatora na 1 część olejku. Unikaj gliceryny, ciągnie wilgoć i zwiększa lepkość. Konserwuj 0,5% fenoksyetanol.
@iris_bydgoszcz dzięki za Pareth-12, zamówię próbkę; @perfumiarz69 miks 1:1 CCG+PEG-40 HCO dał kryształ, zero śladów na bawełnie po nocy, 1,5% zapachu starczyło, jest git