skalowanie receptury z 10 ml do 100 ml: pułapki

Skaluję test z 10 ml do 100 ml i boję się pułapek: czy linijne mnożenie procentów zawsze działa, co z mętnością cytrusów, czasem maceracji, i wagą vs krople; podpowiecie na co uważać?

72 polubienia

Zwiększaj proporcje wagowo, nie na kroplach; trzymaj stały stosunek etanol/woda, zwłaszcza przy cytrusach; solubilizator pomaga; większa butla mniej oddycha, więc dłuższa maceracja i na końcu filtracja na zimno.

2 polubienia

@mariuszandrzejewski dzięki, wagę mam; jak liczysz wodę przy 100 ml, w procentach do całkowitej objętości czy od rozcieńczenia koncentratu, bo różnie widzę?

8 polubień

ja raz przeskalowałam i wyszła chmurka z limonenu, uratowało dopiero rozcieńczenie do 12% i tydzień w lodówce, wcześniej było mleko total

7 polubień

Nie przesadzaj z wodą, lepiej czysty etanol 95%, mniej problemów z mętnością.

4 polubienia

Skalowanie liniowe działa pod warunkiem, że ważysz w gramach i pilnujesz rozpuszczalności składników o niskiej polarności; przy 100 ml często trzeba dodać odrobinę TEC lub BB, bo citruses lubią wytrącać się.

8 polubień

tez miałem problem, skalałem na kroplach i wyszło inaczej, nie rób tak

2 polubienia

Przy 100 ml ważna dokładność wagi do 0,01 g; niektóre aromachemiki są cięższe od wody, więc licz procenty masowo, nie objętościowo, unikniesz pływania formuły.

4 polubienia

Sprawdź limity IFRA po przeskalowaniu, bo czasem procenty sumują się inaczej i możesz przekroczyć kategorie skóry.

a po co tyle roboty, kup gotowca i po kłopocie

1 polubienie

Skalowanie do 100 ml uwidacznia błędy: krople mają błąd rzędu 10–20%, różne lepkości zmieniają objętość, dlatego wszystko licz w gramach; utrzymaj te same stężenia koncentratu i rozpuszczalnika; kontroluj polaryzację bazy (np. dodaj 1–3% triethyl citrate lub benzyl benzoate przy problemach z mętnością), stabilizuj cytrusy antioksydantem, mieszaj powoli, daj 48 h na klar, potem cold crash i filtr 0,45 µm.

6 polubień

Jakie stężenie koncentratu wolisz przy 100 ml, 20% czy mniej, bo projekcja mi siada?

9 polubień

@flankermaster73 dzięki za konkrety, spróbuję 1% TEC; filtr 0,45 µm mam z kawowego hobby, cold crash robisz w domowej lodówce czy niżej?

5 polubień

Cold crash w -5 do -10°C wystarczy do większości cytrusów; zanim schłodzisz, odgazuj mieszankę mieszając powoli, bo CO2 lubi robić mikro-piany i mleko.

4 polubienia

u mnie zawsze 100ml pachnie słabiej niż 10, chyba nos się przestawia?

6 polubień

Za dużo kombinacji, w 100 ml nic się magicznie nie zmienia, to tylko dokładność odmierzania i tyle.

5 polubień

Przy większej objętości wolniej odparowuje alkohol z butelki, więc nie panikuj o projekcję; ustaw fixatives w koncentracie, nie w rozcieńczeniu.

3 polubienia

miałem metność po vanillin, pomógł BB 2%, nie więcej bo muli zapach

4 polubienia

ktoś poleci fajne flakony 100 ml, tanio?

3 polubienia

@amberpro1966 spróbuję schłodzić na balkonie, dziś -6°C; dam znać po tygodniu maceracji i filtracji, dzięki wszystkim za ostrzeżenia o kroplach i solubilizatorach.

7 polubień