rotacja kolekcji na sezony: jak to ogarnąć

hej, jak ogarniacie rotację kolekcji na sezony mam około 60 flakonów, część znika mi z oczu, a potem używam tego samego w kółko szukam systemu półek lub koszyków, może etykiet, może aplikacji co działa u was

Rotuję kwartalnie: zima, wiosna, lato, jesień. Na półce trzymam 12 sztuk, reszta w ciemnej szafie. Etykiety z miesiącem startu pomagają nie zapomnieć.

dzięki @nowakowski, a co z upałami i mrozem, przenosisz do lodówki czy zostaje w szafie

Nie chowaj do lodówki, chyba że masz stare cytrusy z podjechanym topem. Najstabilniej jest w 15–20 stopniach, sucho, bez światła i bez wahań temperatury. Rotację ogarniesz przez koszyki sezonowe i tagi na atomizerach. Zimą ambry i drzewne, latem cytrusy i aromatyczne. Prowadzę arkusz z datami otwarcia i zużyciem. To bardzo ułatwia świadomą rotację i zużywanie próbek.

U mnie zimą wychodzą cedry, żywice, skóra, więc trzymam je z przodu w skrzynce, a letnie cytrusy i miętusy lądują niżej. Co dwa miesiące robię roszadę.

u mnie pudełka w szafie i tyle, działa

Polecam zrobić małe decanty sezonowe do travel spray, cała reszta odpoczywa w kartonach.

Excel to przesada, serio; wystarczą dwa koszyki i własny nos, zero spiny.

@vanillaexpert_radom dzięki, a co z perfumami w lodówce latem, ktoś tak trzyma całość kolekcji czy to zły pomysł, bo mam wolną półkę u dołu

Lodówka bywa za wilgotna i zbyt chłodna, skraplanie przy wyjmowaniu szkodzi uszczelkom i atomizerom. Stabilne 18 stopni i oryginalne kartony to złoty standard. Rotację ułatwiają separatory w szufladach i naklejki z nutami przewodnimi, wybór rano idzie szybciej.

ja latem też noszę oudy i ambry, wbrew modzie, nie widzę problemu

Jeśli robisz decanty, koniecznie opisz batch i datę rozlania, atomizery trzymaj szczelnie domknięte. Do rotacji przydają się stojaki na przyprawy, serio, widać etykiety.

nie kombinuj za bardzo, mniej znaczy więcej, rotacja sama wyjdzie przy noszeniu

super, dzięki wszystkim; zrobię koszyki sezonowe jak pisał @nowakowski i etykiety plus arkusz jak radzi @vanillaexpert_radom, lodówkę odpuszczam, celuję w 18 stopni i ciemną szafę