Macie patenty na przechowywanie w szufladach? Szukam wkładów, organizerów lub pianki, żeby flakony nie tańczyły; co się sprawdza, co odradzacie, miękka pianka czy separatory?
U mnie zdały egzamin wkłady z miękkiego EVA z aliexpress, docięte na wymiar do komody; butelki stoją ciasno, nie dzwonią, a szuflada jeździ cicho; unikaj gąbek tapicerskich PU, bo śmierdzą i kruszą się po roku.
Dzięki @flakon, brzmi sensownie; czy EVA nie oddaje zapachu do wnętrza szuflady? myślałam też o organizerach z płyty HDF, ale boję się, że porysują etykiety.
Jako maniak przechowywania polecam piankę EVA zamkniętokomórkową 38–50 shore, bezzapachową; nie chłonie alkoholu i nie pylí, można wyłożyć dno i zrobić separatory z listew EVA klejonych taśmą akrylową; unikaj PU i PVC – z czasem emitują VOC i potrafią podgryzać lakiery; alternatywa to tektura bezkwasowa muzealna z filcem poliestrowym; maty antypoślizgowe z TPE też ok; silika gel w rożkach, zero słońca, minimalne luzowanie prowadnic.
ja mam skubb z ikei i jest spoko, nic nie lata
Foam EVA w gęstości ok. 80–120 kg/m³ trzyma formę, a pod kartonowe przegrody daj arkusz polipropylenowy 1 mm, nie porysuje szkła; kuchenne organizery na sztućce też działają, tylko wypodkładkuj je filcem PES 1 mm.
@musk_iris_pl dzięki za konkrety, nie wiedziałam o VOC; spróbuję EVA, a na eterówki dam filc; jak łączycie przegrody, klej akrylowy nie śmierdzi w zamkniętej szufladzie?
Nie komplikujcie, pudełka od producenta w szufladzie też są ok, ważniejsza stabilna temperatura i brak światła; pianki i filce to zbieracze kurzu, co miesiąc i tak trzeba to odkurzać.
Zrób szablon z tektury, przymierz flakony, potem wytnij EVA; pod spód mata TPE, narożniki zaklej taśmą płócienną.