przechowywanie miniaturek: kasetki, pudełka, segregatory

Jak przechowujecie miniaturki, żeby nie parowały i nie łapały zapachów z otoczenia? Kasetki z przegródkami, pudełka bezkwasowe, a może segregatory z koszulkami na monety lub znaczki? Boję się PVC i światła, macie sprawdzone patenty?

Trzymaj mini zawsze pionowo, w 15–18°C i bez światła; najlepsze są pudełka bezkwasowe z wkładami z pianki EVA o zamkniętych komórkach, a nie styropian czy gąbka zmiękczana plastyfikatorami; segregatory tylko z koszulkami polipropylenowymi, zero PVC, bo migracja niszczy etykiety; do korków i starych atomizerów Parafilm M albo teflonowa taśma, nie wosk; saszetki z żelem krzemionkowym wymieniaj co kilka tygodni, a witryny oklej folią UV

Dzięki @musk, kupię Parafilm i bezkwasowe pudełka, dam saszetki z żelem, temp stabilna

ja robię kasetki z pudełek po butach, wklejam filc i tekturę na przegródki, każda mini stoi, zero stuku puku, tanio i ładnie wygląda

Segregatory sprawdzają się przy próbkach, a dla miniaturek lepsze są karty na monety 2x2 w systemie Safe, polipropylen, bez plastyfikatorów, do środka cienka pianka jako dystans

ja trzymam w witrynie ikea, szyba z filtrem UV, kurzu praktycznie zero

Uważaj na parowanie przez mikroszczeliny w korkach i gwintach; Parafilm działa, ale przy bakelicie nie dociskaj na siłę; nie kładź flaszek, zostaw minimalny headspace, kontroluj poziomy co kwartał i zapisuj, które uciekają szybciej

W sklepie trzymamy mini w pudełkach PP z wkładami piankowymi, 18 stopni, bez słońca, żel wymieniamy rotacyjnie, opisy na denku żeby nie obracać bez sensu

Segregatory to kiepski pomysł, po roku wszystko pachnie plastikiem, serio i szkoda

Myślę o kartach Safe, @piotr1977, ale czy wysokość miniaturek nie będzie przeszkadzać przy zamknięciu segregatora? Może lepiej album na znaczki z grubszymi przekładkami

ja wolę kasetki drewniane z filcem, ładnie wyglądają

Mini to jednak szkło, nie fiolki, więc segregatory traktuj jako transport, nie dom; dobre są koszulki PP 120 mikronów na numizmaty, ale butelki dystansuj EVA 3 mm; unikaj PVC i PCV-podobnych folii, etykiety potrafią się przykleić

u mnie kot strącił pół półki, teraz wszystko w kasetce zamykanej na klik

Fajne są też metalowe pudełka po herbacie, od środka wykładam papierem bezkwasowym i filcem, wyglądają vintage i chronią przed światłem, byle sucho w szafce

Pianka EVA o zapachu znika po wywietrzeniu, zostaw na balkon dzień czy dwa; ważne, żeby była zamkniętokomórkowa, open-cell potrafi chłonąć aromaty i oddawać

stare szuflady katalogowe z biblioteki, filc w dno, opis przegródek na kartkach

czy ktoś zabezpieczał szyjki lakierem lub woskiem, działa to w ogóle komuś?

@mariasobczak wosk zostawia syf i może uszczelnić za mocno, przy korku ryzyko pęknięcia; polecam Parafilm M albo cienką taśmę PTFE, ewentualnie mikrokropla parafiny farmaceutycznej

Jeśli witryna, to folia UV z odcięciem do 400 nm, albo szkło museum; LED-y trzymaj min 30 cm od półki, ciepłe grzeją, potrafią podbijać ciśnienie

ktoś ma namiar na segregator A5 pod koszulki monety 35 mm bez PVC?