hej, mam problem z korelacją: kompozycja pachnie świetnie na blotterze, a na mojej skórze znika po 20–30 minutach; 17% koncentracja, etanol 95% + trochę DPG, cytrusy, lawenda, trochę ambroxanu, minimalny piżmowy ogon; co poprawić?
Papier adsorbuje inaczej niż skóra: na blotterze topy siedzą dłużej, na skórze sebum i ciepło przyspieszają odparowanie i czasem „połykają” cytrusy i lawendę. Zmniejsz DPG, daj 3–10% TEC lub benzylobenzoat jako ko‑rozpuszczalnik, podbij serce i bazę (Iso E Super, Ambroxide, Cashmeran, musk), rozważ 3–5% wody w alkoholu i test na nawilżonej skórze. Maceruj min. 2 tygodnie.
dzięki @perfumiarz69, mam DPG ok. 8%, spróbuję zejść i dodać TEC; ambroxide mam, Iso E też, czy łącznie do 5–7% bazy będzie ok?
ja psikam na krem bezzapachowy i trzyma, spróbuj tak na łokciu też
U wielu osób sucha skóra zjada topy, więc podbij serce Hedione i muskami, a aplikuj po balsamie bez zapachu; 1–2 natryski więcej też pomagają
papier to nie skóra, serio, korelacja bywa żadna, zrób wersję mniej cytrusów i mniej lawendy, bo ci znika zanim się rozgrzejesz
Na papierze masz inny współczynnik podziału faz niż na lipidowej skórze; jeśli akord jest top‑heavy, wrażenie znika. Daj 2–3% Iso E, 1% Ambroksanu, 0.5–1% Cashmeranu, musk liniowy 0.3–0.8%. Woda 4% w bazie i TEC 5% stabilizują odparowanie
sprawdzę balsam jak pisała @dorota82, i przytnę cytrusy @niche95; dodam też Hedione, bo go mam pod ręką, zobaczymy jak to siądzie na skórze
u mnie odwrotnie, na skórze petarda, papier meh
To klasyczny brak nośników i słaby most między topem a bazą. Zamiast dusić bazą, zbuduj most: 2–4% Hedione/Hedione HC, 1–2% Sylvamber lub Timbersilk, 0.5–1% Habanolide/Galaxolide. Zredukuj DPG do 0–2%, rozważ 5–8% TEC. Daj 3–5% wody, maceracja 3–4 tygodnie, testy skóra vs bawełna. Unikaj przesytu limonenu i linalolu w topie, bo znikają pierwsze na ciepłej, tłustej skórze
Miałam tak z bergamotką, na mnie zero, na mężu projekt. Pomógł krem pod spód i kropelka ambry w bazie
spróbuj na włosy lub szalik, tam lepiej trzyma topy, ale uważaj na plamy od żywic
Maceracja robi robotę, mi po 3 tygodniach cytrusy przestały znikać w 10 minut
no i nie psikaj raz a porządnie, dwa trzy razy lepiej, serio xd
Na 17% kompozycji dałbym minimum 30–40% materiałów o logP > 3: Iso E, Ambroxide, musky, trochę lactonów; inaczej korelacja na papierze vs skóra będzie słaba
update: zszedłem z DPG do 1%, TEC na 5%, dodałem 2% Iso E i 0.8% Ambroksanu; na skórze siedzi dłużej, dzięki @perfumecedar_pl i @projekcja_tarnow
nie każdy lubi ambroksan, na mnie wali chemią, może daj więcej hedione zamiast
nie dodawaj gliceryny, przytłumia, ubrudzi atomizer; lepiej woda 3–5% jak radzą
czasem to też kwestia diety i leków, serio
pH skóry bym nie demonizował, ważniejsza jest tłustość i temperatura, więc próbuj po prysznicu i kremie