Hej, świeca 2 knotowa ładnie pachnie, ale zrobił się tunel i boki w ogóle się nie topią, zostaje gruba obręcz wosku, szkoda mi jej, co robić żeby to uratować, folia, suszarka, podgrzewacz, czy lepiej odpuścić?
Daj jej jeden długi burn 3–4h i zrób kołnierz z folii alu, wtedy wyrówna brzegi spokojnie
Dzięki @natalia1986, kołnierz do samej krawędzi czy niżej i czy skracać knoty?
Zasada: pełny melt pool do ściany słoja przy każdym paleniu, więc przy tunelowaniu rób kołnierz z folii 1–2 cm powyżej wosku, zostaw wylot na płomień, pal 3–4 h; przytnij knoty do 4–5 mm, usuń grzybki. Możesz wyrównać top suszarką/opalarką lub na podgrzewaczu. Jeśli knot jest zbyt mały do średnicy, tunel wróci i wtedy tylko warmer albo wymiana knota.
Ja ratuję takie sztuki na podgrzewaczu talerzowym, aż całość się rozpuści równomiernie, potem palę dłużej pierwsze dwa razy i już trzyma pamięć
miałam to samo, prubowałam folii ale mi się przypaliła etykieta, suszarka była lepsza
Sprawdź też przeciąg i średnicę słoja vs rozmiar knota; przy 9–10 cm dwa bawełniane HTP albo jeden drewniany szeroki, inaczej melt pool nie dojdzie. Płomień musi być spokojny, nie kopcić, ścianki ciepłe ale nie parzące
Zrobiłam jak pisał @nicheexpert_bytom, kołnierz i 3,5 h, brzegi ruszyły, ale na górze został frost i lekki krater, to normalne po suszarce?
u mnie pomogło postawić na pokrywce garnka, nie śmiejcie się
Przy sojowych krystalizacja i frost po podgrzewaniu to norma, zniknie po kolejnym pełnym cyklu; celuj w 1 h na każdy 2,5 cm średnicy, pierwszy burn kluczowy. Nie stawiaj w przeciągu i zawsze prostuj knoty, bo wosk pamięta
Folia działa, ale łatwo przegrzać szkło i przykleić etykietę, więc nie na max płomień i zostaw ujście; ja wolę warmer lub opalarkę z dystansu
ja suszarką topie wierzch i zlewam nadmiar do tealighta
Przycinaj do 5 mm przed każdym odpaleniem, gaszenie gaśniczką lub zakrętką ogranicza dym i sadzę; pamiętaj żeby nie palić krócej niż do pełnego basenu
Kup kominek elektryczny i już, świeca się nie marnuje
Kołnierz: folia matową do wosku, wytnij komin na płomień, zawijaj tylko problematyczną stronę; sprawdzaj co 15 min i obracaj słój o 90 stopni
Sprawdź czy nie stoi przy oknie, przeciąg robi tunel momentalnie
Update: po dwóch cyklach z kołnierzem i podgrzewaczu wyszło równo, @marcin81 miałeś rację z etykietą, lekko się kleiła, już ogarnięte; będę palić po 3 h i przycinać krócej
Jeszcze opcja dla odważnych: zdjąć tunel nożem i dosypać rozgrzanego wosku z tej samej świecy albo z tealightów, potem wyrównać opalarką; działa przy grubych obręczach, ale uważaj na knot, żeby go nie zalać
Najpierw długi burn z kołnierzem, potem dyscyplina: przycinanie, bez przeciągów, cierpliwość