problem: świeca pachnie tylko przy knocie. co robię źle?

Hej, mam problem ze świecą sojową: pachnie tylko kiedy zbliżę nos do knota, w pokoju prawie nic nie czuć; palę ok. 2 godziny, knot przycięty do 5 mm, co robię źle?

97 polubień

Brzmi jak brak pełnego melt pool, daj świecy 3–4 h na pierwsze palenie i nie gaś, aż wosk rozpuści się do ścianek; sprawdź też przeciągi i wielkość pomieszczenia.

13 polubień

dzięki @perfumowana_katowice, pokój ok. 15 m2, pierwsze palenie było krótsze, może z godzinę, bo musiałam wyjść; dziś spróbuję 4h i zamknę drzwi, dam znać jak poszło

12 polubień

Sprawdź czy świeca nie jest świeżo zalana, sojowemu potrzeba czasu na dojrzewanie, inaczej hot throw słaby; czasem też zbyt mało olejku w mieszance i już nic nie poradzisz.

7 polubień

To najczęściej miks: za mały knot do średnicy naczynia i/lub zbyt niski ładunek olejku; pełny melt pool powinien mieć ok. 0,5–1 cm głębokości po 3–4 h, knot 4–5 mm, bez przeciągów; mushrooming wskazuje, że knot jest na granicy, ale słaby hot throw bywa wynikiem 6–7% zamiast 8–10%; spróbuj też postawić świecę wyżej, z dala od zimnej ściany.

15 polubień

miałem tak samo, nie kombinuj, to lipna świeca i tyle

5 polubień

Jeśli to kwiatowy, topy są lotne; w sojowym bez wzmacniaczy dyfuzji znika szybko, pomaga wyższa temperatura pracy i dłuższe palenie, ale cudów nie będzie; sprawdź też średnicę naczynia vs typ knota.

2 polubienia

otwórz okno po zgaszeniu, czasem zastałe powietrze tłumi zapach

1 polubienie

Brzmi jak niedobrany knot do średnicy; przy 7–8 cm powinien być mocniejszy lub drewniany, inaczej nie osiągniesz odpowiedniej temperatury powierzchni; latarnia albo warmer sprawdzi hot throw bez płomienia.

15 polubień

po prostu nie kupuj świec z bazarku, to nie pachnie

11 polubień

Pamiętaj też o anosmii specyficznej, część osób nie czuje białych piżm i niektórych aldehydów, a reszta czuje normalnie; jeśli inni w domu czują, a Ty nie, problem może nie być w świecy.

6 polubień

a masz kota? u mnie wywracał świeczki, teraz palę w latarni

4 polubienia

Weź podgrzewacz z płytką, taki elektryczny warmer, wtedy wosk rozgrzewa się równiej i często zapach idzie mocniej, zwłaszcza z sojowymi o niskim ładunku olejku.

2 polubienia

Napisz jaka marka i zapach, bo niektóre słyną ze słabego throw

13 polubień

Update: 3,5h palenia, melt pool do ścianek, wciąż subtelnie; @bottle_batch_pl knocik trochę mushroomuje, przycięłam do 4 mm, może jednak za mało olejku w bazie, sprawdzę jeszcze na warmerze jak radził @musk_legnica.

2 polubienia

Producenci często dają 6–7% aromatu w sojowym, a realnie czuć zaczyna się od 8–10% przy dobrze dobranym knocie; flash point olejku nie decyduje o dyfuzji, liczy się parowanie z powierzchni i turbulencje powietrza, zamknij drzwi i nagrzej pomieszczenie wcześniej.

10 polubień

u mnie yankee też ledwo czuć, dopiero woodwick robi robotę w salonie

4 polubienia

Domknij małe pomieszczenie i odstaw świecę od okna i od ściany, postaw bliżej środka

12 polubień

Jak przytniesz knot za krótko, płomień jest słabszy i nie rozgrzeje wosku, ja zostawiam 5–6 mm, wtedy mniej kopci, ale grzeje wystarczająco.

9 polubień

nie pal przy uchylonym oknie, przeciąg zabiera cały aromat

2 polubienia