Hej, wysyłacie komuś próbki do feedbacku? Jak to ogarniacie logistycznie, opisy, prośby o opinię, ankiety, anonimowo czy z nutami, i jak bezpiecznie pakować na pocztę?
Ja robię blind: numer na fiolce, w środku karta z pytaniami, koperta bąbelkowa i taśma na atomizer.
Dzięki @atomizer, jakie pytania dajesz na karcie? Bardziej skala 1–5, czy wolny opis, a może konkret: projekcja, trwałość, skojarzenia, kontekst użycia?
Robię tak: 2 ml w atomizerach crimp lub solidnych snap-on, każdy zaklejony teflonową taśmą i wrzucony w ziplock; na fiolce tylko kod, a do koperty dołączam krótką ankietę z skalami dla: intensywność, projekcja po 2/6/10h, odczucie skóry, skojarzenia, pora roku; proszę o testy minimum dwa dni i aplikację po jednym psiku nadgarstek, jednym szyja; najpierw blind, potem ujawniam nuty; feedback zbieram w Google Forms, uśredniam i notuję odstające opinie.
Ja proszę o porównanie do znanych zapachów, to mi dużo mówi.
ja wrzucam do koperty bąbelkowej i tyle, nie kombinuję bo poczta i tak marudzi
Pamiętajcie o folii stretch na gwint i odgazowaniu alkoholu przed zamknięciem; fiolkę trzymajcie pionowo w najmniejszej torebce strunowej, a kartonik wypełnijcie wełną drzewną.
ktoś pisał że list polecony priorytet mniej trzepią, potwierdzacie?
Ja dołączam perfumetkę referencyjną, żeby oceniający miał punkt odniesienia.
nie wiem, ale ja bym nie pisał nut, bo ludzie sugerują się etykietą
W skali polecam słowne kotwice zamiast cyfr: bardzo słaba, słaba, średnia, dobra, mocna; lepiej redukuje bias niż 1–5, a ludzie mniej kombinują z połowkami.
Zostaw też miejsce na opis kontekstu: pogoda, skóra, pora dnia.
Jak prosicie o feedback, to podajecie termin? Bez deadline ludzie zwlekają.
Mega dzięki @polishflanker i @iris, zrobię formularz z kotwicami słownymi i sekcją po 2/6/10h; co z pachnącymi kopertami, komuś wróciły z adnotacją niebezpieczne?
Miałem jedną cofniętą, odtąd daję mniejsze 2 ml, folia + zip, zero ulotek perfumowych; opisuję jako próbki kosmetyczne, krajowo DHL/Orlen, zagranica odpada.
u mnie działa prośba o szczerość i zgodę na krytykę, inaczej cukrują
Dodaj ocenę rozwoju: pierwsze 5 minut, serce, baza po kilku godzinach, bo wiele się myli w topie.
ja lubię jak pachnie list, ale wiem że nie wolno, ech
Zamiast kartki dorzuć kartę blotera; prosisz o dwie aplikacje: skóra i blotter, wtedy widać różnicę w dyfuzji i klaruje się ocena projekcji.
Ja zawsze proszę o porównanie do max dwóch znanych zapachów, inaczej chaos.