Zastanawiam się nad przesiadką na niszę: czy różnica w jakości, projekcji i unikalności względem designerskich faktycznie uzasadnia dopłatę, czy to głównie marketing?
Moim zdaniem czasem tak, ale często płacisz za historię marki i flakon.
@pawellis jasne, a co z trwałością na skórze, bo moje designerskie po 3–4 godzinach znikają, a testy niszy na blotterze trzymały dłużej.
Jako perfumoholik powiem tak: nisza często używa wyższych stężeń, lepszych ekstraktów i bardziej ryzykownych akordów, ma dłuższą macerację i mniejsze kompromisy IFRA, ale też bywa niestabilna batchowo; designerzy mają lepszą kontrolę jakości, za to bezpieczniejsze formuły.
u mnie nisza trzyma dłużej, ale cena boli, serio, próbki ogarniam na vinted xd
Różnica bywa w konstrukcji piramidy: nisza częściej daje mocny start i dymienie bazą, mniej ambroksanu, więcej naturalnych żywic; dopłata ma sens, gdy kochasz dany profil.
Jako sklep widzimy, że nisza wraca rzadziej na reklamację projekcji, ale częściej pada pytanie o batch; warto testować na skórze min. cały dzień.
@sandalwoodpro1981 dzięki, polecisz coś zielonego, świeżego na wiosnę, ale bez mega syntetyków?
ja bym patrzyła też na flakon, kocham ładne
Mam oba światy na półce: Dior Homme 2020 to pewniak biurowy, ale Tauer LDDM czy Amouage Reflection dają mi emocje, przestrzeń i ogon; dopłacam, kiedy kompozycja gra z moją skórą, inaczej biorę dobrego designera.