perfumy które pachną jak kawiarnia, piernik, jesień

Szukam perfum pachnących jak kawiarnia, piernik, jesień: kawa, przyprawy, ciepło, zero palonej gumy. Może być unisex. Co polecacie na chłodne poranki, dobra projekcja i trwałość?

Rochas Man i Jo Malone Ginger Biscuit to proste strzały: latte z wanilią oraz ciastek piernikowych vibe. Do kawiarni jeszcze New Haarlem, jeśli dorwiesz.

Dzięki @iris, Ginger Biscuit brzmi super, New Haarlem chyba ciężko dostępny, masz może zamiennik albo coś podobnego, bez przesadnej słodyczy?

Jeśli chcesz kawiarniano‑piernikowy klimat, zestaw: Serge Lutens Five O’Clock au Gingembre (suchy imbir, miód) + Hermès Ambre Narguilé (jabłka, cynamon, tytoń‑fajka) daje jesień total. Solo: Kerosene Follow to realistyczna palona kawa, Lush Cardamom Coffee bardziej kardamonowa. Café Tuberosa ma nutę mokki. Coffee Break to latte z lawendą. Projekcja średnia+, trwałość 6–9h, na swetrze dłużej.

Black Opium ma kawę, ale słodkie cukierki, jesienią ok jeśli lubisz wanilię. Sprawdź Café Tuberosa, nie tak ulepek.

A*Men klasyk z kawa‑patchouli, daje vibe kawiarni z kakao

ja bym brała Ginger Biscuit jak piernik z pieca, Demeter Gingerbread też spoko ale krótki ogon i znika szybko

New Haarlem to cappuccino z klonowym syropem, jak dorwiesz bierz. Budżetowo Rochas Man da podobny kierunek bez tej klonowej nuty.

ja w kawiarni czuję też ciepły kardamon, polecam Lush Cardamom Coffee, pachnie jak ciasto i latte, mniam

1 polubienie

Do realizmu kawy Kerosene Follow, do klimatu kawiarni z ciastkiem Mancera Intense Café (róża+wanilia, kawa w tle). Jesień świetnie niesie też Ambre Narguilé i SDV.

Coffee Break dla mnie za sztuczny płyn do płukania z latte, lepiej Jo Malone GB albo Five O’Clock, mniej chemii.

Rok temu używałem L’Occitane Eau des Baux jesienią, nie kawa, ale przyprawowe ciepło i wanilia, do swetra super.

Testuj na skórze, kawa potrafi znikać na papierze. Weź próbki: Follow, Café Tuberosa, Jo Malone Ginger Biscuit, A*Men. Po godzinie porównaj bazę.

Mega dzięki @perfumiarz_legnica, duet SL + Ambre Narguilé brzmi ambitnie, spróbuję próbek. @mariuszsikorski, Rochas Man testowałem kiedyś, mleczny. Szukam czegoś mniej kremowego, bardziej przyprawy+ciemna kawa.

Jeśli chcesz luksusowo: By Kilian Intoxicated (kardamonowa kawa), Montale Ristretto Intense Café (więcej kawy niż róży), Xerjoff Italica to piernikowa drożdżówka w karmelu.

Intense Café na mnie głównie róża, kawy mało, za to Kerosene Follow robi espresso i kurz palarni, petarda jesienna.

dla mnie kobieco i kawowo: Black Opium Extreme albo Café Cabanel (karmel, wanilia, przyprawy) daje pierniczkowy komfort bez zaduchu

z tańszych Zara Rich Warm Addictive, nie kawa ale ciepłe waniliowo‑tytoniowe ciastko na jesień

Jeśli liczysz na oldschool kawiarnię: dawne A*Men (pre‑2012) miały więcej kakao/patchouli i nutę kawy, projektowały brutalnie. New Haarlem z pierwszych lat pachniał syropem klonowym nad latte, teraz bywa łagodniejszy. Rochas Man sprzed reformy był bardziej mleczny. Do piernika dorzuć Five O’Clock, a z vintydży jeszcze Lolita Lempicka Au Masculin daje anyżowo‑pralinowy, jesienny klimat.

nie przesadzajcie z niszą, czasem Bath & Body Works Coffee & Whiskey robi robotę na swetrze, a pod spód daj Ambre Narguilé