Cześć, jestem w pierwszym trymestrze i mdli mnie od wielu zapachów, jakie perfumy damskie są w ciąży bezpieczne i delikatne, najlepiej cytrusowe lub pudrowe, dzięki
Mnie pomagały lekkie kolonie i psikanie na ubranie, nie skórę, plus konsultacja z położną, unikaj ciężkich oudów i słodkiej wanilii, bo nasilały mdłości
Dzięki @agata1978, psikanie na ubranie brzmi spoko, jakie konkretne kolonie polecasz do pracy
Z perfum w ciąży najwięcej robi sposób użycia: 1–2 psiknięcia na szal lub rękaw, nie na szyję; wybieraj EDT/kolonie, świeże cytrusy, neroli, herbapodobne nuty, unikaj wysokich stężeń olejków typu cynamon, goździk, szałwia muszkatołowa, jaśmin absolut; alkohol w normalnym użyciu nie stanowi problemu, ale wrażliwość skóry rośnie, więc testuj; klasyki jak 4711, Eau de Cologne, No.5 L’Eau bywają ok; w razie wątpliwości pogadaj z lekarzem
u mnie tylko mgiełki z rosska, perfumy wszystko mnie biliło i głowa au
Dorzuć test na nadgarstku i 24h obserwacji, w ciąży reakcje są kapryśne, weź dekanty zamiast flakonu, unikniesz rozczarowań
bez przesady, jeden psik w powietrze i przejść przez chmurkę, nikt nie zemdleje, byle nie killer projekcja
Wrażliwość nosa zmienia się co tydzień, mnie ratowały bezzapachowe balsamy i perfumowanie włosów mgiełką, łatwiej to kontrolować
Hasła hypoalergiczne to marketing, patrz raczej na minimalizm kompozycji i IFRA, cytrusy, herbaty, lekkie piżma, a próbki zamów zanim kupisz pełny flakon
Z doświadczenia: białe kwiaty potrafią dusić w I trymestrze, lepiej neroli, petitgrain, zielone herbaty, nawet dziecięce wody kolońskie są spoko i bezpieczne w użyciu
Mnie mdliły nuty kawy i kakao, a cytryna z listkiem mięty dawała ulgę, psik na szalik i jest dobrze cały dzień
Żonie sprawdzała się 4711 i Prada Infusion d’Iris na bluzkę, zero reakcji, ale każdy nos inny
Technicznie patrz na stężenie, EDT/EDC będą łagodniejsze, unikaj metylosalicylanu i starych partii z bergaptenem, a projekcję kontroluj aplikacją na tkaniny i odległość dyszy
Dzięki @atomizer, czy No.5 L’Eau albo neroli od AdP nie będą za ostre w biurze, pracuję open space
Do biura bierz 4711 albo Acqua di Parma Colonia w mikrodawce, dwa psiki na szalik, neroli AdP bywa ekspansywne, alternatywa: Mugler Cologne lub Hermes Eau de Néroli Doré
Jak chcesz sprawdzić bez ryzyka, weź 2–3 ml dekantów, psikaj z 30 cm na wełniany szal, po porodzie łatwiej zdecydować czy flakon ma sens
Ja uciekłam w męskie cologne, serio, świeżo i nie mdlą, po ciąży wróciłam do białych kwiatów
Najbezpieczniej skonsultować z położną, a w pracy po prostu mniej psikać, współpracownicy też bywają wrażliwi
Uwaga na olejki eteryczne: szałwia, cynamon, ruta, nie w wysokich dawkach, a jaśmin u niektórych wywołuje ból głowy, testuj w domu
ja przez całą ciaze prawie nic nie nosiłam, tylko woda z ogórkiem haha, wszystko inne mnie drażniło