olejowe roll-ony vs alkoholowe: różnice w projekcji

Testuję mieszanki w oleju jojoba i w alkoholu perfumerskim, i różnica w projekcji jest spora; jak u was, co realnie działa na zasięg przy DIY?

120 polubień

U mnie olejowe siedzą przy skórze i trzymają dłużej, alkohol daje chmurę na start, zwłaszcza cytrusy, potem szybciej siada

2 polubienia

@sebastian1977 dzięki, potwierdzam, w alkoholu topy żyją, w oleju toną, myślę nad DPG i IPM

4 polubienia

Jeśli zależy ci na projekcji, nośnik ma kluczowe znaczenie: etanol ma niższe napięcie powierzchniowe i szybko odparowuje, niosąc lekkie molekuły w powietrze, dlatego topy i aromatyki robią sillage; olej (jojoba, MCT, DPG) zwiększa przyczepność i occlusion, spowalnia dyfuzję, wygładza lecz przycina dystans, chyba że podbijesz lotność rozcieńczając IPM, TEC albo dodasz izo E, ambroksan, okoumal, i dasz wyższe stężenie na punkty pulsacyjne oraz na ubranie

7 polubień

u mnie rollon gra blisko skóry, w pracy ok bo nie drażni

3 polubienia

W DIY polecam testy na papierze blotter i w przestrzeni: 1 spray EDP vs roll-on 10%, mierzyć z 1 m i po 5, 15, 60 minutach dla porównania

2 polubienia

U olejów dużą różnicę robi baza: frakcjonowany kokos daje nieco większą dyfuzję niż cięższa jojoba, ale i tak zatapia topy; z drewnami, żywicami i oudami roll-ony świecą, w alkoholu są bardziej ekspansywne

1 polubienie

Nie zgodzę się, bo w moim klimacie sucho jak pieprz i olej wcale nie przycina tak bardzo, to kwestia aplikacji, ludzie smarują mikrodawką i liczą na cud

13 polubień

@nose_rose69 mega dzięki za wyjaśnienie, spróbuję TEC i trochę IPM; @roman82 racja z dawkowaniem, dam większe pasy na kark i bluza dla testu

5 polubień

A jak z projekcją na ubraniu, olej ma sens, czy raczej tylko alkohol, żeby nie plamić?

2 polubienia

Na ubraniu alkoholowe są bezpieczniejsze dla projekcji, szybciej unoszą się z włókien; olej potrafi punktowo przyciemnić i daje smużki, lepiej minimalnie musnąć, nie wcierać, albo aplikować pod koszulkę

13 polubień

ja tam wole rollona, mniej mnie boli głowa, projekt mniejszy ale stabilny, nie rozsmarowuje mocno bo znika szybciutko

9 polubień

Drewniaki w alkoholu pokazują teksturę lepiej, CTA, cedrol, cedren rozwijają się etapami; w oleju to jest bardziej linearne, ale przy skórze tworzy fajną aureolkę, szczególnie zimą

2 polubienia

Zrobiłam roll-on 20% w DPG i jojobie, projekcja słaba, trwałość kosmos, pomogło 2% Iso E i kropla musku

3 polubienia

@cedr_sosnowiec dzięki, właśnie moje cedrowe w alkoholu mają fajną ziarnistość, w oleju kreska równa; spróbuję dać TEC, może trochę wyciągnie górę i oddali bazę

10 polubień

Żeby nie zgadywać, zróbcie testy ślepe: dwóch słuchaczy w odstępie 0,5 m i 2 m, ocena intensywności w skali 1–5 po 2, 15 i 60 minutach, olej vs alkohol, a potem powtórka na świeżym powietrzu

1 polubienie

Tylko po co projekcja na kilometr, wolę czysto przy skórze, alkohol mnie drażni, olej to komfort i brak obłoku

12 polubień

Pamiętajcie, że olejowe potrzebują dłuższej maceracji, aż faza zapachowa naprawdę się ułoży; w alkoholu integracja składników jest szybsza, stąd może lepsze rozkwitanie i zasięg w pierwszych tygodniach

2 polubienia

Czy stężenie robi różnicę, EDP 20% ma dalej niż roll-on 20% w oleju, przy identycznej formule?

3 polubienia

@helena_1971 tak, EDP w alkoholu zwykle projektuje mocniej przy tym samym stężeniu, olej oddaje wolniej i bliżej ciała

5 polubień