Testuję mieszanki w oleju jojoba i w alkoholu perfumerskim, i różnica w projekcji jest spora; jak u was, co realnie działa na zasięg przy DIY?
U mnie olejowe siedzą przy skórze i trzymają dłużej, alkohol daje chmurę na start, zwłaszcza cytrusy, potem szybciej siada
@sebastian1977 dzięki, potwierdzam, w alkoholu topy żyją, w oleju toną, myślę nad DPG i IPM
Jeśli zależy ci na projekcji, nośnik ma kluczowe znaczenie: etanol ma niższe napięcie powierzchniowe i szybko odparowuje, niosąc lekkie molekuły w powietrze, dlatego topy i aromatyki robią sillage; olej (jojoba, MCT, DPG) zwiększa przyczepność i occlusion, spowalnia dyfuzję, wygładza lecz przycina dystans, chyba że podbijesz lotność rozcieńczając IPM, TEC albo dodasz izo E, ambroksan, okoumal, i dasz wyższe stężenie na punkty pulsacyjne oraz na ubranie
u mnie rollon gra blisko skóry, w pracy ok bo nie drażni
W DIY polecam testy na papierze blotter i w przestrzeni: 1 spray EDP vs roll-on 10%, mierzyć z 1 m i po 5, 15, 60 minutach dla porównania
U olejów dużą różnicę robi baza: frakcjonowany kokos daje nieco większą dyfuzję niż cięższa jojoba, ale i tak zatapia topy; z drewnami, żywicami i oudami roll-ony świecą, w alkoholu są bardziej ekspansywne
Nie zgodzę się, bo w moim klimacie sucho jak pieprz i olej wcale nie przycina tak bardzo, to kwestia aplikacji, ludzie smarują mikrodawką i liczą na cud
@nose_rose69 mega dzięki za wyjaśnienie, spróbuję TEC i trochę IPM; @roman82 racja z dawkowaniem, dam większe pasy na kark i bluza dla testu
A jak z projekcją na ubraniu, olej ma sens, czy raczej tylko alkohol, żeby nie plamić?
Na ubraniu alkoholowe są bezpieczniejsze dla projekcji, szybciej unoszą się z włókien; olej potrafi punktowo przyciemnić i daje smużki, lepiej minimalnie musnąć, nie wcierać, albo aplikować pod koszulkę
ja tam wole rollona, mniej mnie boli głowa, projekt mniejszy ale stabilny, nie rozsmarowuje mocno bo znika szybciutko
Drewniaki w alkoholu pokazują teksturę lepiej, CTA, cedrol, cedren rozwijają się etapami; w oleju to jest bardziej linearne, ale przy skórze tworzy fajną aureolkę, szczególnie zimą
Zrobiłam roll-on 20% w DPG i jojobie, projekcja słaba, trwałość kosmos, pomogło 2% Iso E i kropla musku
@cedr_sosnowiec dzięki, właśnie moje cedrowe w alkoholu mają fajną ziarnistość, w oleju kreska równa; spróbuję dać TEC, może trochę wyciągnie górę i oddali bazę
Żeby nie zgadywać, zróbcie testy ślepe: dwóch słuchaczy w odstępie 0,5 m i 2 m, ocena intensywności w skali 1–5 po 2, 15 i 60 minutach, olej vs alkohol, a potem powtórka na świeżym powietrzu
Tylko po co projekcja na kilometr, wolę czysto przy skórze, alkohol mnie drażni, olej to komfort i brak obłoku
Pamiętajcie, że olejowe potrzebują dłuższej maceracji, aż faza zapachowa naprawdę się ułoży; w alkoholu integracja składników jest szybsza, stąd może lepsze rozkwitanie i zasięg w pierwszych tygodniach
Czy stężenie robi różnicę, EDP 20% ma dalej niż roll-on 20% w oleju, przy identycznej formule?
@helena_1971 tak, EDP w alkoholu zwykle projektuje mocniej przy tym samym stężeniu, olej oddaje wolniej i bliżej ciała