Panowie i Panie, noszę Hacivata od tygodnia i pytanie: hype czy faktyczny majstersztyk, jak z projekcją i komplementami u Was
dla mnie to Aventus na sterydach, świeży start, potem mech i drewno, trwałość petarda
@pawel1961 dzięki, jak z batches, bo słyszałem różnie, u mnie 3 psiki i 8h spokojnie
Nie nazwałbym tego majstersztykiem, ale robi robotę w biurze, cytrusowo-ananasowy otwarcie brzmi czysto, później mech i cedr trzymają fason, zero słodyczy cukierkowej, ale cena boli i trochę sterylne to pachnidło
technicznie to dość surowy współczesny szypr: grejpfrut, ananas i bergamot budują iskrzące otwarcie, potem czysta paczula, mech dębowy i cedr nadają strukturę, jest sporo ISO E i ambroksanu dla dyfuzji, dlatego projekcja bywa męcząca w zamkniętych pomieszczeniach, 2–3 psiki max, trwałość 10–12h, batchowe różnice minimalne, największy skok jakości po roku maceracji, komplementy? w Polsce działa lepiej jesień/wiosna niż latem
miałem próbkę, fajny start, potem na mnie płaski
Uwaga na podróbki, Hacivat często klonowany, a oryginał jedzie równo, bez chemicznej słodyczy, sklepowe testery bywały słabsze, flakon z dystrybucji trzyma lepiej
Porównując do Aventusa, Hacivat jest bardziej wytrawny i czystszy, mniej dymu, więcej mchu, bliżej mu do klasycznych szyprów niż do owocowej bomby, świetny garniturowiec, ale na randkę bym wziął coś cieplejszego jak Cedrat Boise
szczerze to pachnie jak drogi odswierzacz, zero duszy, sorki fanboje ale tak czuje
Ja akurat wolę paczulowe serce Hacivata od dymu Aventusa, ale faktycznie w dusznym klubie potrafi zmęczyć, na zewnątrz ciągnie ogon pięknie
Słyszę często o reformulacji, ale według moich noszeń z 2021 i 2024 to raczej korekta mchu i jaśminu, mniej goryczy w sercu, projekcja krótsza pierwszą godzinę, potem podobnie, cena poszybowała, to boli najbardziej
czy ktoś poleci dobre mydło do mchu dębowego
Jeśli chodzi o vibe, fajnie wypada też L’Aventure, tańszy, ale mniej elegancki od Hacivata
@projekcja dobra uwaga z tymi 2–3 psikami, dziś dałem 5 i żałowałem, chyba zostaję przy 3, na jesień zostawię flakon, dzięki wszystkim za opinie