najtrwalsze perfumy damskie bez przeładowania

szukam damskich perfum, które trzymają się cały dzień, ale nie robią ogona na pół autobusu; raczej subtelne, czyste, biurowe, ale jednak wyczuwalne przy skórze po 8–10h; co polecacie: edp, extrait, może olejki, konkretne marki mile widziane

1 polubienie

Mój typ: Chanel Coco Mademoiselle Intense, trwa długo, projekcja umiarkowana, idealna do pracy.

dzięki @perfumowana94, Mademoiselle boję się, że będzie za słodka; jak z testowaniem na skórze po kilku godzinach, czy nie męczy i nie zostawia ciężkiej chmury w sali konferencyjnej?

Przy trwałości bez przeładowania liczy się koncentracja + składniki bazowe: ambroksan, czyste piżma, Iso E Super dają długie trzymanie, ale blisko skóry; testuj: Narciso Rodriguez For Her Pure Musc EDP, Juliette Has A Gun Not A Perfume, MFK Aqua Universalis forte, Chanel No.5 L’Eau; aplikuj 2–3 psiki na punkty tętna, jeden na sweter, i nie wcieraj; sucha skóra wymaga kremu bezzapachowego pod spód

Z klasyków w stronę dyskretnej elegancji: Prada Infusion d’Iris EDP trzyma pięknie, ale sillage delikatny; Bottega Veneta EDP ma miękką skórkę bez krzyku; dobry też Hermès Jour d’Hermès Absolu; odradzam Angel/Alien, bo potrafią zdominować całe piętro biura.

Sprawdź Escentric Molecules 01 lub 02: długo siedzą, otoczenie nie mdleje i na mnie trzymają ponad 8h.

ja lubie armani my way, trwa a nie krzyczy

Z bardziej budżetowych polecam Elizabeth Arden White Tea EDP: czysto, spokojnie, a na swetrze 9–10h; do biura super, nikogo nie przytłacza, a wciąż wyczuwalne przy bliższym kontakcie.

Jeśli chcesz długawe, a kulturalne: sprawdź Chanel 1957 (piżma, lekkość), Narciso Poudrée, Glossier You, a z niszy Vilhelm Room Service; trik: 1–2 psiki na bawełnianą warstwę pod marynarką + jeden pod włosy, zero nadgarstków ocieranych; unikaj waniliowych bomb i paczulowych patchworków; próbki/decanty bierz, bo skóra kwaśna potrafi zjeść piżma w 3h.

co wy z tymi niszami, zwykły dezodorant starczy

dzięki @amberpro1966, Pure Musc już zamówiłam próbkę; jak Twoim zdaniem wypada MFK Aqua Universalis forte vs Chanel 1957 pod kątem trwałości na ubraniach, bo na mojej skórze wszystko znika po 6h, serio mnie to wkurza

U mnie świetnie siedzi Clean Reserve Skin EDP, jest delikatny, ale po 9 godzinach czuję na nadgarstku.

Warstwowanie działa: najpierw bezzapachowy balsam, potem 2 psiki blisko skóry i osobno mgiełka we włosy; dobre combo to Pure Musc na skórze + Aqua Universalis forte na szalu, świeżo i długo; unikaj łączenia z cytrusami zbyt lotnymi, bo zgaszą piżma.

1 polubienie

nie rozumiem zachwytów nad juliette, na mnie pachnie jak nic

Z miękkich, trwałych bez krzyku polecam Diptyque Fleur de Peau EDP: piżmowo-irysowy kokon, 8–10h skóry; alternatywa Passage d’Enfer Extrême, czysty, uspokajający, biurowo bezpieczny.

Tylko błagam, nie psikaj pięć razy w open space, dwa wystarczą, Pure Musc robi robotę do końca dniówki.