najświeższe perfumy damskie na lato

Szukam najświeższych perfum na lato dla żony: cytrusy, morskie, zero landryny. Co teraz najlepiej pachnie i trzyma przy upałach, budżet średni, raczej mainstream.

2 polubienia

U mnie hity lata: Versace Dylan Turquoise, Dolce Light Blue Intense, Chanel Chance Eau Fraîche. Bardzo świeże, lekko słone, trwałość ok, bez słodkiego ulepu.

Dzięki @karolina1986, testowałem Light Blue Intense, super start, ale znika. Dylan Turquoise lepsza trwałość?

Jako pasjonat potwierdzę: Dylan Turquoise ma lepszą projekcję niż LBI, ale to dalej świeżak na 4–6h. Sprawdź też Hermès Un Jardin sur le Nil (zielone mango, lotos), Issey Miyake L’Eau d’Issey EDT (ozoniczny lotos), oraz Acqua di Parma Fico di Amalfi na ciepło i bryzę. Na wieczór: MFK Aqua Universalis.

Stare, ale jare: 4711 Acqua Colonia Lime & Nutmeg, chłodzi i nie męczy.

1 polubienie

ja lubie daisy so fresh, pachnie czysto i luz

Z nowszych polecam Do Son EDT od Diptyque na upały: jaśmin i tuberoza w lekkiej, przewiewnej formie, zero cukru. Jeśli cytrus: Atelier Cologne Clementine California, ale atomizuj częściej. Dobrze działa też warstwowanie z wodą kolońską 4711.

Na siłownię i upał polecam Adidas Ice Dive, tani, świeży, znika kulturalnie.

Testuj też Jo Malone Wood Sage & Sea Salt, świetna bryza i sól na skórze. Na bardziej cytrusowo: Tom Ford Neroli Portofino, ale cena boli.

Jeśli mainstream, to Chance Eau Fraîche wygrywa sercem; projekcja lepsza niż Daisy So Fresh.

Uważaj na reformulacje Light Blue, najnowsze batch’e są lżejsze. Szukaj Intense albo flankerów Sun, bo lepiej trzymają w upał. Zawsze test na skórze, nie tylko blotter.

@perfumiarz79 dzięki za listę, jak z trwałością Do Son i Fico di Amalfi przy 30°C? Szukam czegoś na spacer, niekoniecznie całodniowe killerki.

Jeśli budżet ciśnie, sprawdź klony neroli i figi u niszy niezależnych, jakość bywa spoko.

Dla mnie hit: Philosophy Pure Grace, pachnie jak świeże pranie, bardzo komfortowy latem.

light blue spoko ale wolałam starą wersje ech

Podsumowałbym tak: na dzień Chance Eau Fraîche albo Dylan Turquoise, na plażę Wood Sage & Sea Salt, na wieczór Aqua Universalis. Jeśli lubisz figę, Fico di Amalfi pięknie gra z upałem, choć projekcja umiarkowana.