Kogo uznajecie za najsłynniejszych perfumerów dziś i dlaczego, ciekawi mnie zwłaszcza wpływ Elleny, Kurkdjiana, Morillasa i Nagel na mainstream i niszę
Dla mnie top to Jean-Claude Ellena, Dominique Ropion, Alberto Morillas i Francis Kurkdjian, bez dwóch zdań
Dzięki @dekant, Ellena faktycznie minimalizm, ale czy Ropion nie jest bardziej techniczny i efektowny, np. Portrait of a Lady?
Ropion to mistrz konstruktów, precyzja i monumentalność, Ellena poetą światła i powietrza, Morillas królem akordów białych piżm i transparentnej świeżości, Kurkdjian balansuje barok z prostotą, do listy dodałbym jeszcze Calice Becker, Christine Nagel oraz Jacquesa Cavalliera
ja bym nie przeceniała nagel, dużo marketingu, mało ognia, sorry
Nagel świetnie ogarnęła Hermesa po Ellenie, ale ikoniczność robią też Duchaufour i Andrier w niszy, różne palety, różna wrażliwość, jednak wpływ ich kompozycji przenika do mainstreamu przez materiały, np. Iso E, Ambroxan, cashmeran w nowych układach
serio kto dziś rozróżnia perfumera od marki, liczy się flakon i cena
No ale bez perfumera nie ma zapachu, Morillas zrobił CK One i Acqua di Gio, to są kamienie milowe i wszyscy je znają
Kurkdjian jako dyrektor artystyczny Diora to też sygnał, że perfumiarz jest twarzą, nie tylko cieniem w laboratorium
Duchaufour za Timbuktu i Avignon, Tauer za L’Air du Desert, to były przełomy w niszy, nowa suchość, pylista żywica, eteryczne przyprawy
Morillas to mistrz bestsellerów, ale wolę rzemiosło Kurkdjiana w Maison FK, więcej charakteru niż samej świeżości
A pamiętacie wody z lat 90., wszystko pachniało zielono, ach
Nagel fajnie rozgrywa kobiece akordy bez słodyczy, Twilly to był powiew świeżości w tuberozie
kurkdjian ma jednak czasem za dużo ambro, mnie męczy po godzinie
Olivier Polge przejął stery w Chanel i dorzucił nowoczesność, ale szanuje DNA, to sztuka
Ellena niby minimalizm, ale czy to nie zbyt bezpieczne na dłuższą metę
Minimalizm Elleny to odwaga, @lewandowski30, zostawić przestrzeń i ciszę między nutami to trudniej niż dokręcić ambro
Daniela Andrier i jej Prada Infusion to szkoła czystości, bardzo wpływowa estetyka w korpo zapachach
wgl ktoś słyszał o Mehdim Benounna, robi fajne molekułki w tle
Pamiętajcie o ograniczeniach IFRA, sława dziś to też skill robienia głębi przy mniejszej dawce naturalsów, tu Ropion i Cavallier są świetni