Najsłynniejszy perfumerzy współczesności

Kogo uznajecie za najsłynniejszych perfumerów dziś i dlaczego, ciekawi mnie zwłaszcza wpływ Elleny, Kurkdjiana, Morillasa i Nagel na mainstream i niszę

12 polubień

Dla mnie top to Jean-Claude Ellena, Dominique Ropion, Alberto Morillas i Francis Kurkdjian, bez dwóch zdań

Dzięki @dekant, Ellena faktycznie minimalizm, ale czy Ropion nie jest bardziej techniczny i efektowny, np. Portrait of a Lady?

Ropion to mistrz konstruktów, precyzja i monumentalność, Ellena poetą światła i powietrza, Morillas królem akordów białych piżm i transparentnej świeżości, Kurkdjian balansuje barok z prostotą, do listy dodałbym jeszcze Calice Becker, Christine Nagel oraz Jacquesa Cavalliera

2 polubienia

ja bym nie przeceniała nagel, dużo marketingu, mało ognia, sorry

1 polubienie

Nagel świetnie ogarnęła Hermesa po Ellenie, ale ikoniczność robią też Duchaufour i Andrier w niszy, różne palety, różna wrażliwość, jednak wpływ ich kompozycji przenika do mainstreamu przez materiały, np. Iso E, Ambroxan, cashmeran w nowych układach

serio kto dziś rozróżnia perfumera od marki, liczy się flakon i cena

No ale bez perfumera nie ma zapachu, Morillas zrobił CK One i Acqua di Gio, to są kamienie milowe i wszyscy je znają

Kurkdjian jako dyrektor artystyczny Diora to też sygnał, że perfumiarz jest twarzą, nie tylko cieniem w laboratorium

Duchaufour za Timbuktu i Avignon, Tauer za L’Air du Desert, to były przełomy w niszy, nowa suchość, pylista żywica, eteryczne przyprawy

Morillas to mistrz bestsellerów, ale wolę rzemiosło Kurkdjiana w Maison FK, więcej charakteru niż samej świeżości

1 polubienie

A pamiętacie wody z lat 90., wszystko pachniało zielono, ach

1 polubienie

Nagel fajnie rozgrywa kobiece akordy bez słodyczy, Twilly to był powiew świeżości w tuberozie

kurkdjian ma jednak czasem za dużo ambro, mnie męczy po godzinie

Olivier Polge przejął stery w Chanel i dorzucił nowoczesność, ale szanuje DNA, to sztuka

Ellena niby minimalizm, ale czy to nie zbyt bezpieczne na dłuższą metę

Minimalizm Elleny to odwaga, @lewandowski30, zostawić przestrzeń i ciszę między nutami to trudniej niż dokręcić ambro

2 polubienia

Daniela Andrier i jej Prada Infusion to szkoła czystości, bardzo wpływowa estetyka w korpo zapachach

wgl ktoś słyszał o Mehdim Benounna, robi fajne molekułki w tle

Pamiętajcie o ograniczeniach IFRA, sława dziś to też skill robienia głębi przy mniejszej dawce naturalsów, tu Ropion i Cavallier są świetni