Szukam najlepszych zapachów z sieciówek ubraniowych, głównie Zara, H&M, Reserved itd. Co ma sens na co dzień i trzyma przyzwoicie, a nie pachnie plastikowo?
Zara Vibrant Leather na start, tanio i bezpiecznie; Massimo Dutti In Black na wieczór.
Dzięki @pawellis, a jak z trwałością Vibrant Leather po reformulacji, bo słyszałem różnie, 3-4h czy wyciąga dłużej?
Vibrant Leather zależy od partii: starsze EDP ciągnęły 6-7h z dobrym ogonem, obecne EDT 3-4h i bliżej skóry po 2h; projekt pachnie cytryną kalabryjską, bergamotką i suchą ambrowo-drzewną bazą inspirowaną Aventusem. Lepsza alternatywa z Zary: 9.0 (iris, kardamon, lekka skóra, ok. 5-6h), Rose Gourmand dla pań (BR540 vibe, świetny ogon), Tobacco Collection Rich Warm Addictive na chłód.
H&M ma parę pudrowych perfum, przyjemne, ale znikają szybko; do biura ok, na randkę nie.
zara femme u mnie siedzi długo i taniutka
Massimo Dutti Absolute to klasyka biurowa: czysta, lekko drzewna, trzyma 6 godzin, ubranie pachnie następnego dnia. W Reserved raczej mgiełki, bez szału.
Zara Rose Gourmand faktycznie blisko BR540, ale tańsza; Vibrant Leather bardziej cytrus niż ananas. Jeśli chcesz smoka, szukaj starszych batchy MD In Black.
Dzięki @musk_warszawa, sprawdzę 9.0 i RWA. A co z Massimo Dutti In Black vs Absolute, różnice wyraźne, czy tylko trwałość inna?
Rose Gourmand ma komplementy non stop, ale łatwo przesadzić, psikam 2 razy max.
vibrant leather teraz lipa trochę, zmietlony po godzinie u mnie
Sinsay ma słodkie cukierki, córka lubi, ale dla mnie za młodzieżowe.
Mango Woman edp jest elegancki, delikatny kwiatowo-drzewny, w pracy nie męczy. Trwałość średnia, ale na szalu zostaje do wieczora. Przy cenie warto spróbować.
Pull&Bear Stay Positive to świeżak na lato, otwarcie cytrusy i mięta, później czyste piżmo. Projekcja umiarkowana, na plażę idealnie. Nie gryzie w upał.
Stradivarius ma fajne gourmandy, ale parametry słabe, raczej na dom.
w reserved kupiłam jakiś amber, ładny ale znika
Massimo Dutti In Black mężowi siedzi cały dzień, elegancja i zero krzykliwości.
Nie szukajcie cudów w sieciówkach, to ma być łatwe i przyjemne. Zary można mieć kilka, ale do wieczoru bierz jednak designersa.
Z kobiet polecam Massimo Dutti Blooming Magnolia, jakość składników i ładna róża z piżmem. Parametry umiarkowane, ale profil bardzo perfumowy, nie jak mgiełka.
H&M Santalum fajniutki sandał, tani i miękki, ale słaby ogon