szukam niszowych zapachów do 500 zł, najlepiej 50–100 ml, dobra projekcja ale bez killera, lubię cytrusy, kadzidło i trochę drzew, co polecacie na co dzień?
Sprawdź L’Artisan Timbuktu i Dzongkha (promki ~450), Mancera Cedrat Boise ~380, Montale Oudmazing ~400, Maison Matine Warni Warni ~250, Gallivant Tokyo 30 ml ~290, bardzo dobre w tej półce.
@perfumeperfume_pl dzięki, Cedrat Boise znam, jak z trwałością Timbuktu i Dzongkha na skórze mieszanej, potrzebuję 6–8h bez odświeżania, i czy nie są zbyt suche?
u mnie Timbuktu siedzi 7h w biurze, projekcja umiark, za to Dzongkha bardziej kremowa i spokojna, do 500 zł dorzucę też Heeley Cardinal z promo, kadzidło eleganckie
Jeśli lubisz cytrusy + kadzidło: Carner Barcelona D600 50 ml bywa 480–500, pieprzno-irysowy z suchym cedrem, trzyma 8h; L’Artisan Timbuktu to mango‑papirus z olibanum, projekcja 2–3h potem skin; alternatywa: Parfum d’Empire Iskander, piękna gorzka bergamota, bardzo rześki.
Montale i Mancera są ok do ceny, ale brzmia syntetycznie na starcie, jak chcesz coś bardziej naturalnego to celuj w L’Artisan albo Parfum d’Empire.
ja bym brała Maison Matine, Warni Warni albo Bain de Midi, lekkie, zero bólu głowy, cena sztos w porównaniu do mainstreemu
Na legit promo często wpada L’Artisan 100 ml za 449, Imaginary Authors 50 ml ~420; unikaj pseudooutletów, bierz z fakturą i testami stacjonarnie, potem online.
Nie pakuj się w 120 ml w ciemno, lepiej 30–50 ml i dopiero flanka.
@parfum dzięki za Iskandera, brzmi jak coś dla mnie, a D600 nie będzie za pudrowy na lato, szukam raczej świeżo z kadzidłem niż irysa.
Cedrat Boise to bezpieczny wybór, ale sprawdź też Les Bains Guerbois 1979 New Wave, świetny cytrus za ~480 w promocji.
Cardinal często ponad pięć stów, poluj na promo
Jak lubisz ciepło zamiast kadzidła, Phaedon Tabac Rouge 100 ml bywa ~399, miodowy tytoń bez dymu, noszalny w biurze, parametry solidne jak na cenę.