Maison Francis Kurkdjian czy warto przepłacać

Zastanawiam się czy MFK jest warty przepłacania; wąchałem BR540, Grand Soir, Amyris Homme. Szukam eleganckiego wieczoru, ale cena boli. Jak trwałość i projekcja vs Dior/YSL?

98 polubień

BR540 to dla mnie hype, pachnie super ale cena kosmos; pierwsze 3h robi ścianę, potem skóra. Grand Soir trzyma dłużej i jest bardziej dorosły.

4 polubienia

@jozef85 dzięki, a ile realnie masz z BR540 do prysznica? i czy Grand Soir nie robi się ulepek w cieple? Szukam do marynarki, raczej jesień/zima.

15 polubień

BR540 to akord ambrowo-drzewny z szafranem i etylomaltolem; projektuje mocno 3–4 godziny, całkowita trwałość 10–12h zależnie od skóry. Grand Soir to benzoina, wanilina, labdanum; linearny, cieplejszy, u mnie 12–14h. Amyris Homme krótszy, bardziej biurowy.

7 polubień

u mnie BR540 wietrzeje po 5h, za tą kase nie

5 polubień

Jeśli kusi BR540, sprawdź Extrait – mniej cukru, więcej drewna, projekcja stabilniejsza. Przetestuj z dekantu kilka dni, bo skóra robi różnicę; cena flakonu boli najbardziej.

15 polubień

Nie zawsze warto przepłacać za logo; jeśli chcesz vibe BR540 bez ceny, posłuchaj Mancera Instant Crush albo Juliette Has A Gun Not A Perfume dopalone layerem wanilii. Nie identyczne, ale efekt komplementów podobny.

10 polubień

@iris dzięki za konkrety. Zastanawia mnie ten Extrait BR540 o którym pisał @perfumeatomizer_pl – faktycznie mniej cukru? Szukam czegoś mniej waniliowego niż Grand Soir, ale z ciężarem na wieczór.

14 polubień

Uważaj też na anosmię do ambroksanu; część osób po godzinie przestaje czuć BR540, a otoczenie dalej czuje. Różnice batchy są minimalne. Extrait jest ciemniejszy, mniej cukrowy, baza bardziej drzewna; projekcja niższa, ale dłużej trzyma.

13 polubień

ja bym za te pieniądze brał starego Fahrenheit, MFK nie dla mnie

10 polubień