Hej, poluję na konkretne flakony i wszędzie widzę super promocje, trochę podejrzane, więc pytanie do Was: jakie red flags przy perfumach online i stacjonarnie? Na co patrzeć w pudełku, celofanie, batchu, atomizerze, zwrotach i papierach sprzedawcy?
Pierwsze to cena z kosmosu w dół i brak paragonu, potem celofan z krzywymi zgrzewami, chwiejny korek, rozlany nadruk na pudełku, batch na flakonie inny niż na kartonie.
@karolina80 dzięki, masz jakiś szybki sposób na sprawdzenie batcha albo stronę do weryfikacji, żeby nie dać się zrobić?
Najpierw źródło: autoryzowany sklep, faktura, normalne prawo zwrotu, brak dziwnych dopisków typu tester bez korka tylko folia luzem; opakowanie: ostry druk, proste zgrzewy, zgodny EAN; flakon: równy crimp, ciężki korek z magnesem tam gdzie powinien, rurka nie zawija się, atomizer rozpyla mgiełkę a nie pluje; batch z flakonu i pudełka identyczny i sensowny w bazach; zapach nie startuje od alkoholu denat i nie gaśnie po 10 minutach.
U mnie fake poznałem po sprysku, waliło alkoholem i znikło po kwadransie, a atrament na pudełku barwił palce, dramat.
Dodam, że różnice w wadze bywają subtelne, ale oryginalny korek i szkło dają równy balans w dłoni, spryskiwacz ma płynny skok; patrz też na czcionkę numerów i odstępy w kodzie kreskowym, fejki często to rozwalają.
kupilam na markecie i lipa, zero trwałości i zwrotu
uważaj na ogłoszenia typu 100 ml bez pudełka nówka, serio, często leją podróby do refillowych atomizerów
Batch możesz sprawdzić w checkfresh czy checkcosmetic, ale traktuj to pomocniczo, bo podróbki nadrukowują realne kody; ważniejsze, by kod był wytłoczony lub grawerowany tak jak producent robi w danej linii i żeby data miała sens względem premiery.
jak ktoś pisze oryginał z dubaju 1:1 to już wiesz co jest grane
Uwaga na próbki zbyt oleiste i z barwnikiem, perfumy designerskie są klarowne, a odstój i mętność u podrób często widać przy poruszaniu flakonem pod światło.
nie sugeruj się tylko trwałością, bo reformy też bywają słabe, patrz na całość sygnałów
Autoryzacja dystrybutora to podstawa, sprawdzisz na stronie marki listę partnerów; u niektórych domów zgrzew celofanu faktycznie jest luźniejszy i to normalne, więc porównuj w obrębie marki; unikaj płatności tylko przelewem bez opcji PayPo, to klasyczna pułapka.
pudełko śmierdziało farbą, od razu zwrot i spokój
Nie demonizujcie każdego luznego zgrzewu, YSL i Mugler miewają różne partie, ważniejsza zgodność detali i źródło zakupu niż idealna folia na pudełku.
Etykiety ostrzegawcze CLP są standaryzowane, w UE masz piktogramy i składniki alergenne, rozmazane lub błędne nazwy związków to czerwone światło; druk powinien być ostry, bez halo i rozlewających się krawędzi.
ja bym nie kupował z insta, ładne fotki a potem cegła w paczce
Zwróć uwagę na klej przy etykiecie, oryginały mają równo naklejone, fałszywki często marszczą się na krawędziach i odchodzą jak lekko podważysz paznokciem.
miałem niby Dior, ale korek latał jak grzechotka, no nie kupujcie tego badziewia
Nie każdy tester bez korka to fake, w perfumeriach tak przychodzi, problem gdy tłumaczą brak pudełka, paragonu i gwarancji jednocześnie, wtedy podziękuj i szukaj dalej.