jak powstawały pierwsze molekuły ambrowe

Jak faktycznie powstawały pierwsze molekuły ambrowe, te od ambrygris: ambroxan, cetalox i spółka, czy robiono je z prawdziwej ambry, czy ze szałwii muszkatołowej i kiedy?

112 polubień

Start był w latach 50., Ambrox/ambroxide zrobiono z sclareolu z szałwii muszkatołowej, bo ambra była droga i niestabilna; później konkurenci dali Cetalox i podobne materiały

15 polubień

@perfumeatomizer_pl dzięki, masz może konkretne nazwiska albo rok debiutu Ambroxu?

12 polubień

Ambroxide komercyjnie wprowadziło Firmenich około 1950 jako Ambrox DL, ścieżka ze sclareolu z Salvia sclarea: utlenianie, cięcie łańcucha, cyklizacja do ambrinolu i dalej do ambroksydu; inspiracją były badania Lederera i Müllera nad frakcjami ambrygris z lat 40., a nie ekstrakcja zwierzęca, bo ta była droga, niestabilna i problematyczna etycznie; Cetalox od Givaudan pojawia się kilka lat później, mid‑60s

10 polubień

ja myślałem że to z bursztynu robią te ambrowe, serio

1 polubienie

U nas mylą się dwa ambry: bursztyn (amber) i ambra z kaszalota (ambergris); chemicy celowali w zapach ambrein/ambrinolu, nie w bursztyn; pierwsze udane szlaki ze sclareolu standaryzowano w 50‑60.

12 polubień

Pamiętam jak dziadek mówił o olejku z szałwii, pachniał trochę mydlanie i ciepło.

9 polubień

Zanim przyszły molekuły ambrowe, bazę „amber” budowano akordami: labdanum absolut + benzoes + wanilina + patchouli, czasem salicylany; to dawało wrażenie ciepłej ambry bez nut ambrowo‑morskich, a ambroksan i cetalox później dołożyły tę czystą, mineralną świeżość.

6 polubień

To ten sclareol z szałwii jest pozyskiwany z olejku czy hodowli?

9 polubień

@barbara67 z olejku z szałwii muszkatołowej izoluje się sclareol, ale dziś często idzie biotechnologia: drożdże/algi produkują prekursory, potem klasyczna chemia robi oksydacje i cyklizacje do ambroksydu; to tańsze i stabilniejsze surowcowo

1 polubienie

trochę marketingu tu czuję bo ambroxan gryzie mnie w nos

7 polubień

Po II wojnie światowej dostęp do ambry był iluzoryczny, stąd nacisk na alternatywy; sclareol dawała Europa i USA, więc firmy mogły skalować i patentować różne ścieżki, stąd rodzina ambrowych izomerów u różnych producentów.

8 polubień

Super, dzięki za timeline @vanillaexpert_radom i sprostowanie @polishrare; czyli klucz to sclareol i inspiracja analizą ambry, a nie jej ekstrakcją, jeśli macie źródło z datą wprowadzenia Cetaloxu, wrzućcie proszę

12 polubień

Notuję: Ambrox DL ~1950 Firmenich, patenty na degradację sclareolu; raporty o Cetaloxie pojawiają się w perfumery journals w latach 1962–1966, a potem szersza adopcja w 70s; później doszły „woody‑ambery” typu Iso E Super, norlimbanol, ambrocenide.

7 polubień

Jak różni się zapach ambroxanu od cetaloxu w praktyce, w nosie?

14 polubień

Ambroxan jest bardziej suchy, mineralno‑piżmowy, z „ciepłem skóry”; Cetalox ma nieco bardziej kremowy, papierowo‑bursztynowy niuans i mniej ekspansji w górze; oba dają projekcję i utrwalają, ale Cetalox częściej gra tłem, Ambroxan potrafi prowadzić

5 polubień

@sadowska spróbuj rozcieńczenia 5% w alkoholu, ambroxan mniej gryzie i robi się bardziej cichy, noś go na swetrze a zrozumiesz za co go kochają

7 polubień