Testuję ostatnio Molecule 01 i 05; zastanawia mnie, czy Iso E i cashmeran solo mają sens poza layeringiem? Trzyma to na skórze, daje projekcję, czy placebo?
u mnie M01 czasem znika po 10 minutach, czasem dudni cały dzień; to loteria i nos się męczy, warstwuj z cytrusem
Dzięki @lukasz_1992, a z jakim cytrusem najlepiej, bardziej neroli czy coś kwaśniejszego typu bergamotka? I czy psikać obficie, czy raczej 1–2 strzały?
Bierz bergamotkę albo cedrat, Iso E lubi świeże otwarcie; 2–3 chmury z dystansu, nie z bliska, bo przytępi nos
Jako solisty działają, ale trzeba rozumieć materiał: Iso E Super to suchy, cedrowy, ambery diifusor z efektem wtapiania, próg percepcji jest różny i następuje szybką adaptacja; cashmeran jest bardziej musująco-papierowy, ciepły, z pieprzem i odrobiną owocowego nyansu, tworzy miękki kokon. Samotnie dają aurę, mniej historii. Aplikacja: 4–6 psików na ubranie i kark, layering z różą, kadzidłem, cytrusem lub irysem robi robotę
M01 u mnie super na swetrze, skóra zjada szybko, ale facet w pracy pytał co tak ładnie pachnie, więc coś tam jednak niesie po pomieszczeniu
Z projekcją jest tak, że oba budują raczej obłok blisko ciała, ale Iso E potrafi nagle wyskoczyć z powiewem. Warto psikać na włosy i szal, cashmeran trzyma na włóknach znacznie dłużej niż na skórze
cashmeran solo to dla mnie kocyk i ciepła herbata, miło
Próbki brałem z Parfumdreams, test ślepy: znajomi czuli M01 po godzinie jako czyste drewno z powietrzem, ja nic, więc anosmia to realny temat przy zakupie w ciemno
Iso E solo brzmi jak szafa z Ikei, bez duszy, pass
Dzięki @perfumiarz69, to mi rozjaśnia; spróbuję z różą i kadzidłem, masz może konkret: Montale Black Aoud + M01, czy coś lżejszego typu Tea Rose?
ja tam wolę ambroksan solo, Not a Perfume robi robotę, iso mnie drapie w nos, cashmeran meh, ale co kto lubi
U mnie Iso E potrafi wywołać lekki ból głowy, więc psikam w nadgarstki tylko 1 raz, za to cashmeran na sweter super, miękko i przytulnie, bez dramatu
W cenie niszy wolę już pełną kompozycję, nie molekułę
Weź zestaw próbek Escentric, dwa wieczory testów i wiesz czy gra
Fajny miks: 2 psiki M01 na kark, po minucie kadzidlany klasyk, typu Avignon; z cashmeranem podkładam wanilię, robi się cozy bez ulepu i trzyma dłużej
U mnie komplementy na M01 lecą głównie w ruchu, ktoś czuje smugę i pyta, stojąc blisko znika efekt. Cashmeran za to zbiera plusy od żony przy Netflixie, bo pachnę jak miękki koc, nie jak perfumeria
nie czuję M01 wcale, serio, jak woda po goleniu
dla mnie to kit marketingowy, płacisz za powietrze i buzz, sory
Dość ważne: Iso E to mieszanina izomerów, różne partie mogą grać bardziej cedrowo lub ambrowo; cashmeran bywa metaliczny na suchej skórze. Podkład balsamowy (bezzapachowy) zwiększa dyfuzję, a aplikacja na bawełnę stabilizuje odbiór w ciągu dnia