pytanie do kolekcjonerów: ile flakonów to już przesada, a ile jeszcze zdrowy rozsądek? mam 28 sztuk, połowa otwarta, rotuję, ale boli mnie, że niektóre kurzą się i gubią topy, ile macie i jak trzymacie limit?
licz nie flakony, tylko zużycie na miesiąc, jeśli nie zużywasz rocznie, to za dużo
@nowakowski brzmi sensownie, czyli jak mam 28 i noszę realnie 10–12, to reszta do odsprzedaży? trzymasz jakiś pułap, np. 20 max otwartych jednocześnie?
ja mam 15 i już mam mętlik, więcej to stres, serio
Z punktu widzenia przechowywania ważniejsze od liczby jest rotowanie i warunki: ciemno, chłodno, stabilnie. Dużo powietrza w butelce przyspiesza utlenianie, więc zamykaj, nie strząsaj, atomizery szczelne. Lodówka ryzykowna przez kondensację, lepsza szafka bez słońca
Dla mnie granica to 30–40, ale używam rotacji sezonowych i śledzę datę otwarcia. Cytrusy i aromatyczne znikają szybciej, oud i żywice trzymają lata. Spis w arkuszu pomaga ogarnąć, co spryskać w tygodniu
jak pytasz czy za dużo, to już za dużo masz stary, sprzedaj duble i te które leżą, kasa wróci, nosisz częściej ulubione i głowa lżejsza
@projectionbottle_pl dzięki, lodówki się bałem, zostaję przy szafce. atomizery trzymać w pudełkach czy może stać na półce? i czy decanty szybciej padają niż flakony?
Decanty 5–10 ml zużyjesz szybciej, co jest plusem, ale mają większy stosunek powietrza do cieczy, więc trzymaj w pełni domknięte, bez światła. Szkło z uszczelką lepsze niż plastik. Nie napełniaj pod korek, zostaw minimalną przestrzeń roboczą
u mnie 10 max, więcej tylko mnie męczy, psikam te same
Próg psychologiczny mam przy 25, wtedy każdy ma swoje miejsce i historię. Rotuję tygodniami tematycznymi, zimą ambra, latem neroli. Wyrzuty sumienia znikają, bo wszystko dostaje czas na skórze
Za dużo jest wtedy, gdy półka jęczy i partner patrzy krzywo, sprawdzone
U mnie działa zasada one in, one out. Nowy flakon tylko po sprzedaży lub zdenkowaniu starego. Budżet miesięczny na zapachy też robi robotę, ogranicza impulsy i wymusza testy przed zakupem
@wlodzimierzpawlowski spróbuję one in, one out i budżet, dzięki za tip bardzo
Mieszkanie decyduje. W kawalerce 12 flakonów to już mebel, w domu 40 nie boli. Ważne, by trzymać w pudełkach i nie wystawiać na parapet, bo słońce robi krzywdę
Zamiast kupować flakony bierz próbki i odlewki, testuj miesiąc, potem dopiero decyzja