François Coty ojciec nowoczesnego perfumerstwa

Zaczynam wątek o François Coty, który według wielu uchodzi za ojca nowoczesnego perfumerstwa: rewolucyjny Chypre z 1917, agresywny marketing masowy, współprace z Lalique przy flakonach i budowanie imperium w domach towarowych zmieniły zasady gry

61 polubień

Szanuję Coty, ale czy naprawdę ojciec wszystkiego? Houbigant dał Fougère Royale, Guerlain miał Jicky i Mitsouko, a Coty raczej skleił to w model korporacyjny sprzedaży i designu; Chypre ustandaryzował rodzinę

5 polubień

@perfumiarz79 masz rację z Houbigant i Guerlain, mi chodzi o to, że Coty zgrał formuły z przemysłem: ceny, dystrybucja, flakony, reklamy, skala globalna

9 polubień

Jako pasjonat dodam kontekst: Coty urodził się na Korsyce jako Spoturno, wypłynął w 1904 dzięki La Rose Jacqueminot i legendarnemu pokazowi w Grands Magasins du Louvre, potem z Lalique standaryzował butelki/etykiety, zbudował fabrykę w Suresnes, przejął łańcuch dostaw w Grasse, a Chypre 1917 skodyfikował akord mech dębowy–labdanum–bergamota i wykreował segmenty cenowe z pudrami i wodami

3 polubienia

Te flakony z Lalique to sztuka użytkowa, nawet puste zachwycają

Warto pamiętać też o ciemnej stronie, Coty finansował skrajną prasę we Francji, ale jako przedsiębiorca faktycznie zbudował dystrybucję, ceny wejścia i masowe pudry dostępne dla klasy średniej

10 polubień

Coty wymyślił praktycznie strategię flankerów zanim to nazwano: warianty sezonowe, zmiany koncentracji, limitowane flakony, a jednocześnie bazowe kompozycje trzymały spójny podpis, to było niezwykle nowoczesne jak na lata 20.

2 polubienia

moja babcia miała puder Coty Airspun, pachniał jak sklep z kapeluszami, serio lubie ten oldskul

13 polubień

W retailu jego testery i pudry robiły półki, bez tego nie było ruchu przy ladzie

1 polubienie

Klasyczny schemat chypre, który przybił Coty, to cytrusowa góra, serce kwiatowe, baza mech dębowy i labdanum; dziś przez ograniczenia IFRA mech zastępują atranol‑reduced lub mchy syntetyczne, przez co profil wysycha szybciej

3 polubienia

Dzięki @niche95 za timeline, ciekawi mnie Suresnes: czy muzeum firmy zachowało archiwa receptur, czy to raczej ekspozycja marketingowa z epoki

8 polubień

macie jakieś dobre książki o Coty po polsku?

4 polubienia

Po polsku ubogo, ale warto sięgnąć po biografię Roulier The Perfume King, katalogi Lalique, a także Burr The Perfect Scent dla kontekstu marketingowego; archiwa w Suresnes to głównie reklamy, próbki i dokumenty finansowe, receptury są rozproszone

9 polubień

projekcja starych Coty to bajka, ale trwałość dziś różna

4 polubienia

Coty rozumiał, że klient chce pakietu: zapach, logo, flakon, puderniczka; stąd konsekwentne linie wizualne i inwestycja w prasę kobiecą, co przełożyło się na lojalność marek zanim pojawiły się klasyczne domy mody perfumujące

7 polubień

ja bym go nie nazywała ojcem, bardziej sprytnym handlarzem

3 polubienia

Bergamota w starych partiach Chypre miała gorycz olejków zimnotłoczonych, dziś to bardziej czysta frakcja bez furokumaryn, dlatego otwarcie jest mniej nerwowe i szybciej przechodzi w kwiaty

6 polubień

Coty wprowadził pricing ladder: od przystępnych pudrów i mydeł, przez wody toaletowe, po ekstrakty w ozdobnych flakonach; spinał to szeroką dystrybucją domy towarowe–apteki i kampaniami prasowymi, co zdemokratyzowało perfumy bez utraty aspiracyjności

7 polubień

ktoś w ogóle jeszcze nosi Coty na co dzień?

7 polubień

Caron robił wtedy bardziej arystokratyczny vibe, Coty celował szerzej

3 polubienia