Zrobiłem nalewkę z wanilii w etanolu i mam lekką mgiełkę, czy filtracja przez papier do kawy to w ogóle działa, czy ściąga też zapach?
Działa, ale wolno; pre-zmocz papier czystym etanolem, mniej wchłonie olejków i pyłu, ale frakcja zapachowa trochę siądzie; na woski lepszy chłód, potem filtr.
@dekant_kalisz dzięki, ile warstw papieru dać i czy lejek musi być szklany?
Tak, ale papier do kawy ma pory rzędu kilkunastu mikronów, odsieje fusy, nie zmętnienia koloidalne; wstępnie sklaruj w zamrażarce, filtr zwilż etanolem, potem 0.45 µm PTFE przez strzykawkę, unikasz adsorpcji terpenów i utraty projekcji.
ja tak robiłem z paczulą, idzie jak krew z nosa, ale klaruje, lekko przygłusza bazę
Dobra, wrzucę na noc do zamrażarki i rano spróbuję na mokrym filtrze; dam jedną warstwę żeby nie przydławić przepływu.
Papier papierowi nierówny; brązowy niebielony potrafi oddać nutę celulozy, przepłucz go etanolem aż przestanie pachnieć, Chemex bielony jest spoko, ale licz się z ubytkiem 1–3%.
A jak z kolorami maceratów, wybiela trochę czy zostawia tak jak było?
Przy żywicach drzewnych papier do kawy szybko się zapycha; lepiej najpierw wytrącić woski na mrozie, potem przez watę lub flizelinę, a na końcu filtr papierowy.
@cedr_opole dzięki, watę kosmetyczną czy apteczną, ma to znaczenie?
nie bawcie się w papiery, kupcie klarowny olejek i po temacie
Gdyby ktoś przyspieszał, to grawitacja jest ok, ale próżnia robi robotę; lejek Büchnera, sączek 3–5 µm, a potem strzykawkowy 0.45 µm i macie krystalicznie, kawowy jest tylko etapem wstępnym.
ja lecę przez sitko do herbaty, wiem wiem
Update: po nocy w -18°C wytrącił się osad, przefiltrowałem zwilżonym papierem i poszło znacznie szybciej, zapach minimalnie łagodniejszy, ale klar do petardy.
Czy stężenie etanolu ma wpływ na to mętnienie, lepiej 96% czy 80%?
Ma, niższy ABV gorzej trzyma terpeny w roztworze, więc woski i olejki chętniej wychodzą; do maceracji 95–96%, później rozcieńczaj po klarowaniu.
jak chcesz tanio i czysto to filtry strzykawkowe 0.45 mikrona, PES do alkoholu ok, PTFE najlepszy, tylko licz że zapchasz kilka sztuk
@jacekmichalski super że się udało, na przyszłość możesz podgrzać lejek, lepkość spada i idzie szybciej, ale pilnuj żeby etanol nie parował.
@dekant_kalisz jasne, sprawdzę następnym razem, dzięki wszystkim za wskazówki
U mnie papier do kawy łapał kolor z maceratu ambrowego, podwójny filtr trochę pomógł, ale finalnie i tak musiałem jechać na 0.45 µm.