etykiety na spody flakonów: co i jak opisujecie

Hej, co i jak opisujecie na etykietach na spodach flakonów, batch, data zakupu, sklep, cena, stężenie, pierwsze otwarcie, może nawet ocena trwałości, czy lepiej minimalizm, potrzebuję sensownego systemu na regał

Prosto: okrągłe etykiety 12 mm, marker olejowy, data zakupu, batch, kraj, literka EDP albo EDT, kropka kolorem na porę roku, nic więcej

dzięki @maciej68, marker nie schodzi przy myciu dna, i czy nie matowi lakieru, miałem raz taki numer, jaki model markera polecasz konkretnie

Używaj etykiet archiwalnych bezkwasowych z klejem akrylowym, np. Herma Special 2225, nie PVC; unikniesz migracji plastyfikatorów i matowienia lakierów nitrocelulozowych, szczególnie na starych Guerlainach, zdejmuj ciepłem i IPA 99%, żadnych rozpuszczalników toluenowych

ja nic nie kleję na szkło, tylko na pudełka

Ktoś testował mansetki termokurczliwe z nadrukiem, zamiast etykiet z klejem, brzmi bezpieczniej dla lakieru i sitodruku

Drukuję na Brother P‑touch, taśmy TZe laminowane, klej akrylowy, czcionka 6 pt, wpisy: batch, data otwarcia, dostawca, przechowywanie, plus ikona słońca jeśli wrażliwy na UV, zero problemów po latach

Washi tape jest ładne, ale w wilgoci potrafi odłazić, więc dubluję datę i sklep pod korkiem albo na kartoniku

u mnie tylko batch i rok, resztę trzymam w excelu, szybciej szukać niż zaglądać pod każdy flakon

Czy ktoś ocenia też projekcję i trwałość w skali, ja robię 1–5 i dwa skróty P oraz T, pomaga przy reorganizacji półki

Starą etykietę zdejmuję nicią dentystyczną i kroplą oleju, potem płyn do naczyń i izopropanol, zero rys, zero smug, cierpliwość klucz

Małe kropki kolorami na spodzie: niebieski zima, zielony wiosna, czerwony wieczór, żółty letni dzień, szybka selekcja rano

hej a etykieta nie psuje wartości kolekcjonerskiej, boję się że ślady kleju zostaną jak kiedyś sprzedam

Jeśli użyjesz low tack akrylu i nie na lakierze, to odchodzi bez śladu, mam tak od lat, nic nie odbarwia

Taśmy TZe-FX do powierzchni obłych trzymają lepiej, druk 6pt, białe na przezroczystym, na czarnych spodach białe na czarnym jest czytelne

ja nie trawię drukarek, biorę okrągłe plastry opatrunkowe i cienkopis, tanio, nie żółkną, klej nie migruje, wygląda zaskakująco okej

Zapisuję też datę pierwszego psiknięcia, bo to bardziej realna data startu utleniania niż zakup, pomaga przy rotacji półki

Nie oklejajcie metalowych spodów ani malowanych pierścieni, pod klejem potrafi łapać korozję i bąble, widziałem to dwa razy w Dior Homme

trochę off, ale ma ktoś szablon excel do kolekcji, kolumny batch, sklep, cena, koncentracja, data pierwszego psiknięcia, link chętnie

Uwaga na markery olejowe, niektóre zawierają ksylen/toluen i mogą matowić powłoki, bierzcie lakiernicze na bazie alkoholi izopropylowych, test kropki 24h na spodzie to obowiązek