Jak w domowych warunkach ogarnąć dyfuzję i projekcję własnych mieszanek? Szukam prostych metod porównawczych: dystans, czas, liczba psików, może taśmy testowe i notatki.
Ja robię 2 psiki na nadgarstek, chodzę i pytam męża z jakiej odległości czuje po 30 i 60 minutach.
@ewa84 dzięki, spróbuję tak samo i dorzucę 1 m i 2 m jako punkty.
Domowy, powtarzalny test: 1) ten sam prysznic i bez kremów, 2) 2 psiki na przedramię z 10 cm, 3) w jednym pokoju 20–22°C, wilgotność 40–50%, 4) paski papierowe zawieszone w odległościach 0.5/1/2 m, 5) wietrzenie wyłączone, 6) ocena co 5/15/30/60 min z zawiązanymi oczami pomocnika, 7) notuj intensywność 0–5, 8) powtórz 3 dni, policz średnią.
Uważaj na zmęczenie nosa i efekt czucia różnicowego; po trzech sniffach wszystko gaśnie, a pomocnik zaczyna strzelać. Rób przerwy, wąchaj rękaw pachnącej kawy, notuj temperaturę, bo cieplejszy pokój turbo przyspiesza odparowanie i zaburza projekcję względem skóry oraz tkanin.
W bazach z muskami projekcja często rośnie po 2–3 godzinach, więc mierz też późne etapy; lepiej na czystej bawełnie niż na kremowanej skórze.
@projectionbottle_pl super, dzięki; masz doświadczenie z tanimi czujnikami TVOC jako proxy intensywności, czy bez sensu?
Przypominam o kulturze wypowiedzi i tagach spoiler w opisach
Możesz dodać pomiar ubytku masy: pasek na wadze 0,001 g, zapis co minutę przez 60 min, wykres parowania versus intensywność z notatek pomocnika; ważne osłonić wagę od przeciągów kloszem. Daje to względny profil dyfuzji między formułami i partiami.
ja robię po prostu spacer po klatce schodowej i pytam sąsiadkę czy coś czuć, wiem amatorka ale u mnie działa i tanio
Zespół metod działa najlepiej: stała liczba psików, dystanse 0,5/1/2 m na paskach, ślepy rater, dziennik z temperaturą i wilgotnością, przerwy na reset nosa, trzy powtórzenia. Projekcję traktuj jako percepcję, a parowanie z wagi jako wskaźnik techniczny.
Zrobiłem pierwszą serię: lepsze wyniki na bawełnie, wykres z wagi fajnie koreluje z odczuciami pomocnika; dzięki @polishflanker i @batchexpert_poznan, będę powtarzać przez tydzień.