czyśćcie spraye po słodkich zapachach? lepi się wszystko

Macie też, że po słodkich, gęstych perfumach atomizer robi się lepki? Czyścicie spraye po użyciu, a jeśli tak, to czym i jak często?

Przecieram końcówkę i pierścień wacikiem z IPA, potem wodą, bez zalewania mechanizmu, działa i nic się nie lepi.

Dzięki @karol91, IPA to 70% czy 99%? I robisz to po każdym psiku, czy tylko jak już czuć syrop?

u mnie słodziaki zostawiają film, myję ciepłą wodą z kropelką płynu do naczyń na mikrofibrze, czasem ściągam atomizer i przepłukuję rurkę.

To nie cukier, tylko tłusta frakcja i aromachemiki typu etylomaltol, wanilina, czasem triethyl citrate zabarwiają i kleją ustnik; czyść 96% etanolem albo 99% IPA na patyczku, wytrzyj gwint i rowek pod pierścieniem, psiknij raz w chusteczkę, osusz, nie używaj acetonu, trzymaj flakony pionowo, po użyciu zostaw psikadło suche, a raz w miesiącu rozbierz końcówkę i przedmuchaj

przesada, psikam słodziaki non stop i nic się nie klei, może za dużo lejesz na raz?

Ważne jest też przetarcie miejsca, gdzie kapie z rurki na szyjkę butli, bo tam zbiera się syrop i potem kapilarnie wraca na dyszę; ja używam alkoholu i sprężonego powietrza w sprayu.

ja tylko przecieram rękawem i git, serio

Uważajcie przy drewnianych nakrętkach, chłoną zapach i wilgoć, lepiej zdjąć przed czyszczeniem i zostawić do wyschnięcia osobno.

Alkohol 70% też da radę, ale schnie wolniej; kluczowe to nie psiknąć woda do środka, bo rozsadzi emulsje w zaworze i potem pluje kropelkami.

Słodkie olejki w składzie często mają barwniki, więc szmatka może się zabarwić, nie panikować, to normalne.

@oudpro1999 mega dzięki, mam tylko 70% spirytus apteczny, wystarczy czy lepiej kupić IPA? I co z atomizerami bez zdejmowanej końcówki?

Kup IPA w sprayu do elektroniki, psik na chusteczkę, nie bezpośrednio; lakiery na złotych pierścieniach potrafią zejść po dłuższym moczeniu, miałem tak z Muglerem.

a może po prostu nie zalewajcie całej szyjki, po co tyle klikać

Mam słodkie Lattyfa i faktycznie kleją dyszę, IPĄ z Rossmanna przeszło po dwóch przetarciach.

Jak lepi się cały top, to zdejmuję rozpylacz, myję go w ciepłej wodzie z mydłem, suszę nocą na ręczniku, rano montuję i psik w powietrze dwa razy, żeby wypchnąć wodę z kanałów.

@system 70% da radę, tylko wysycha wolniej; przy niedemontowalnych końcówkach czyść z zewnątrz i przepompuj 2–3 psiki w chusteczkę, ciepło rozrzedzi resztki.