kusi mnie kilka zapachów online, ale nie mam jak przetestować na skórze; czy blind buy ma sens przy zwrotach i dobrych cenach, czy lepiej polować na próbki/odlewki, co u Was się sprawdza przy zakupach na odległość
nie rób blindów bez testu, serio, tyle razy się przejechałem, pachnie super na blotterze a na mnie kisiel, bierz próbki z vinted albo sephory i dopiero flacha
@butelka dzięki, a jak z trwałością, bo czasem na mnie wszystko znika po godzinie, czy to wina skóry czy partii, myślisz że zamówienie 5 ml odlewki ma sens zanim kupię 100 ml?
Kupowanie w ciemno bywa ryzykowne, bo skóra różnie wiąże molekuły; ten sam Iso E Super, Ambroxan czy piżma siedzą inaczej przy różnym pH i nawilżeniu, a lotność topów myli; polecam zestawy próbkowe, odlewki i test 2–3 dni
ja robię tak: najpierw test paskowy, potem nadgarstek, jak przejdzie do łokcia i koszulki, dopiero kupuję 30 ml, jak się wkręci to upgrade do 100, blind tylko przy flankerach które znam
miałam kilka blindów i jeden strzał życia, reszta meh, sprzedawanie potem to udręka, lepiej set discovery marki i spokój, przy okazji poznasz bazę i styl domu perfum
Papier przekłamuje słodycz i cytrusy, na skórze szybciej wchodzą bazy; atomizer w sklepie bywa rozregulowany, pierwsze psiki są bardziej alkoholowe, dlatego zawsze testuj z dystansu i daj parę minut
u mnie skóra po prostu zjada perfumy, nawet bestsellery, pomógł balsam bezzapachowy pod spód i więcej psików, ale bez testu bym nie kupiła nigdy wiecej
Zdarza mi się blindować niszę przy promocjach, ale tylko po odsłuchaniu recenzji i sprawdzeniu nut które lubię, zero wanilii na lato, zero mega oudów do biura, inaczej leci od razu na olx
mini porada: pytaj w perfumeriach o próbki przy zakupie żelu czy kremu, często dorzucają 1–2 ml, a w butikach marek robią zestawy płatne do wykorzystania później na flaszkę
ja to kupuję jak ładny flakon i tyle, najwyżej dla żony pójdzie, ale serio to raz trafiłem w ciemno i byłem w szoku jaka projekcja, są wyjątki
@perfumelongevity_pl i @nose_nose_pl dzięki za merytorykę, spróbuję balsamu jak pisała @barbara76 i zamówię discovery set zamiast flachy, jak coś mnie zachwyci po 3 dniach na skórze to wtedy klikam większą pojemność
Uważaj też na wahania partii i reformulacje; test z 2021 może nie równać się flaszce z 2024, porównuj kody i bierz ze sklepów z łatwym zwrotem, wtedy blind boli mniej