Hej, zastanawiam się czy trzymajcie pudełka czy wyrzucacie, jak to wpływa na trwałość i odsprzedaż, macie za i przeciw z doświadczenia? mam mało miejsca w szafie
trzymam wszystkie, bo chronią przed światłem i kurzem, a przy sprzedaży full set idzie szybciej, miejsce robię składam na płasko
Dzięki @mariuszandrzejewski, składanie na płasko brzmi spoko, nie niszczy kartonu po czasie?
ja wyrzucam 90% pudełek, bo mnie denerwuje ten karton wszędzie, trzymam tylko edycje limitowane i nisze, trwałość bez różnicy jeśli flakon stoi w szafce, odsprzedaży nie planuję więc luz
Technicznie: pudełko ogranicza UV, wahania temperatury i dyfuzję zapachów z otoczenia; mniej tlenu dociera przez atomizer gdy flakon stoi stabilnie w kartonie, to spowalnia utlenianie. Do odsprzedaży full set to +10–20%. Minusy: zajmuje miejsce, łapie wilgoć, czasem barwnik z tektury brudzi celofan. Przechowuj sucho, 18–22°C. W pudełkach wielowarstwowych jest też wkładka dystansowa, stabilizuje szyjkę.
Wyrzucam wszystkie oprócz prezentów, mniej gratów, więcej przestrzeni
Jako sprzedawca: większość testerów przychodzi bez pudełek lub w białych, przechowujemy w ciemnym magazynie i jest ok. Klucz to brak światła UV i stała temp., pudełko pomaga, ale nie jest magicznym sejfem
mnie się pudełka łamią, potem syf, wolę organizer z ikei, flakony stoją ciasno i nic się nie rusza
Kolekcjonerzy batchy oczekują kompletu: karton, insert, czasem folia. Brak pudełka potrafi obniżyć cenę o kilkanaście procent przy rocznikach poszukiwanych
ja z kolei trzymam tylko nisze, designerskie idą do kosza bez żalu
U mnie kompromis: pudełka do perfum z ciężkimi korekami zostawiam, bo chronią szyjkę przed luzowaniem. Resztę tnę i wkładam jako przekładki do kartonu zbiorczego, brzmi dziwnie ale działa, od lat zero stłuczek
Full set to fetysz, ważniejszy jest sok
Przy żywicach i naturalnych olejkach utlenianie bywa szybsze, więc zaciemnienie ma sens. Pudełko + szafa + ograniczenie wstrząsów to optimum. Nie zostawiajcie przy grzejnikach. Atomizer po użyciu przekręcam do pozycji zamkniętej, mniej paruje
bez pudełek łatwiej mi rotować, wszystko widać na półce
Nie zgodzę się @waclaw1983, przy sprzedaży różnica jest realna, ludzie pytają o pudełko pierwsze. Nie musi być idealne, ale ma być. Real talk
ja trzymam, bo mam kota, zrzuca flaszki, pudełko to jednak amortyzacja, szczególnie cienkie szkło
Potwierdzam to co pisał @batchexpert_poznan, różnica w temperaturze robi robotę, trzymam w kartonie w piwnicy, sucho i chłodno, zero problemów