Składam pierwsze własne mieszanki i chcę je testować bezpiecznie na skórze: gdzie najlepiej psikać, ile psików i na ile godzin obserwować reakcję?
Na start zrób patch test: 1 psik rozcieńczenia 10% na wewnętrzną część przedramienia, obszar ok. 2x2 cm, bez rozcierania. Obserwuj 24-48 h. Unikaj szyi, twarzy, pach. Uwaga na cynamon, cytrusy, mech, eugenol, aldehydy
@oud dzięki, a nadgarstek czy zgięcie łokcia lepsze i czy 1 psik z 30 cm wystarczy?
Do testów alergii nie używaj punktów tętna, lepsze przedramię. 1 psik z 20-30 cm, nic nie rozcieraj. Po 24 h ponów, porównaj notatki
ja psikam pół razu na zgięcie łokcia i czekam 24h, jak szczypie to zmywam mydłem, proste
Protokół dla wrażliwców: gotowe perfumy testuj rozcieńczone do 10% w alkoholu, 1 psik na kwadrat 2x2 cm na przedramieniu, codziennie przez 3 dni w to samo miejsce, bez okrywania; przerwij przy rumieniu, grudkach, świądzie. Materiały fotoaktywne wybieraj FCF, cynamonowce ogranicz do śladowych, rób notatki i wprowadzaj zmiany etapami i notuj godziny oraz wilgotność skóry
Ja nie kombinuję, pryskam 5-6 razy na szyję, kark, nadgarstki i żyję, serio bez paniki
to nie są bezpieczne testy, @atomizer53, szyja i kark to miejsca wrażliwe; do testowania trzymaj się przedramienia, małych dawek i cierpliwości
@atomizer53 dzięki, ale szukam procedury bezpiecznej, może testować najpierw 2% roztwór, potem 10% i dopiero full?
Za uchem i na świeżo ogolonej skórze nie testuj, większa przepuszczalność. Dobra kolejność: blotter, 2%, 10%, aplikacja gotowa. Dni słoneczne omijaj przy olejkach cytrusowych bez FCF. Reakcja paląca od alkoholu to nie alergia
Używaj atomizera z drobną mgłą, nie punktowego strumienia, wychodzi powtarzalniej przy 1 psik
a na koszulę test ma sens czy zupełnie co innego
Ethanol może lekko szczypać chwilę i to ok; przerwij, gdy pojawi się utrzymujący rumień, bąble, świąd. 1 psik wystarczy, przedramię lepsze niż nadgarstek