Szukam sposobu na sensowne ogarnięcie batchy i roczników w kolekcji, jak katalogujecie kody, zdjęcia i flakony, excel, apki, jakie pola dodajecie?
Prowadzę arkusz w Airtable: kolumny marka, nazwa, batch, rok/miesiąc zdekodowany, format kodu (np. Dior 3 litery+cyfra, Chanel 4 cyfry, Lauder 3–4 znaki), źródło zakupu, pojemność, status, notatki; fotki nazywam Marka_Nazwa_Batch.jpg i linkuję, na dnie flakonu cieniutka etykieta z batch; do dekodowania używam CheckFresh/CheckCosmetic i własnej ściągi; przy vintage dopisuję serię pudełka i atomizer; trzymam partiami rocznikowymi na półce; różnice batchy porównuję blotterami i datuję.
@perfumebergamot_pl dzięki, Airtable brzmi sensownie, masz szablon kolumn, i jak oznaczasz testery bez pudełek, robię Excel i gubię zdjęcia
ja pisze markerem batch na spodzie pudełka, bez cudów
U mnie arkusz w Google Sheets z formułą rozbijającą batch na rok i dzień (np. 3 cyfra to rok, kolejne dzień roku), a waliduję wzrokowo: czcionka, grawer, zgodność z pudełkiem; przy vintage notuję kształt spraya; roczniki oznaczam kolorowymi naklejkami; testery bez boxa dostają etykietę z datą zakupu i batchem.
serio, aż tak rozpisywać batche, dla mnie to mania, ważne żeby pachniało i nie było fejka.
Dzięki za różne perspektywy; zrobię hybrydę: arkusz z formułą jak u @aleksander1982, nazewnictwo zdjęć z rad @perfumebergamot_pl, a na pudełku mała etykieta jak u @toaletowa, zobaczę co się sprawdzi.