Pierwszy raz składam akord cytrus + drewno: bergamot FCF 3%, cytryna 2%, grejpfrut 1%, petitgrain 0,5%, cedr wirginijski 1, cedr atlas 2, vetiver 0,5, Iso E 6, Hedione 5, Ambroxan 1, DHM 2; póki co gorzka skórka dominuje i drewno ołówek, co poprawić?
Odejmij cytryny i grejpfruta o połowę, użyj bergamoty FCF i petitgrain sur fleurs, cedr atlas 2 zostaw, wirginijski 0,3; dodaj vetiveryl acetate 1% i rozcieńcz wszystko do 10%
Dzięki @cedr, vetiveryl acetate mam, lepiej solo czy z odrobiną vetiveru naturalnego?
Na start ustaw szkielet: Hedione 5, Iso E 8, Ambroxan 2, Galaxolide 2, Cashmeran 1, Vetiveryl Acetate 1, Cedar Atlas 2, Virginia 0,5; cytrusy: Bergamot FCF 3, Lemon terpeneless 1,5, Grapefruit 0,5, Petitgrain 0,5, Litsea 0,2; do rozświetlenia ślad aldehydu C-10 0,05 i C-12 MNA 0,03; wszystko w 10% i maceracja 2–3 tygodnie
Mnie pomaga kropla linalyl acetate przy cytrusach, wygładza goryczkę; cedr wirginijski mocno ołówkowy, ja daję 0,2–0,3 i wystarczy
Cytrusy znikają szybko, bez bazy nie pociągną; Ambroxan i Iso E to dobry start
ja bym rozcieńczył do 5% i dał mniej grejpa, bo gryzie, potem przetelepać flaszkę i tydzień spokój
Podmieniłem cytrynę na terpeneless i dorzuciłem @nichescent_pl ślad C-10, cedr atlas gra lepiej, ale dalej czuję ołówek z wirginijskiego, ciąć mocniej?
W akordzie cytrus+drewno dobrze działa duet Vetiveryl Acetate 1–2 i Cedramber 0,3–0,5, dają suchość i dyfuzję; do cytrusów dorzuć micro dawkę Ald C-8, a grejpfrut zastąp nootkatone 10% 1–2 krople
Cedr Virginia łatwo dominuje, 0,2% w koncentracie to już sporo
Jeśli chcesz osłodzić krawędzie, malutko vaniliny 1% roztwór dosłownie kropla w koncentracie, inaczej przykryje cytrusy i zrobi się lemoniada
Daj czas, po 3 tygodniach drewno się układa i gorycz maleje
Po dniu na skórze cytrusy siadają w 30 minut, potem Iso E + cedr dominują; @perfume_launch_pl Cedramber mam, ile dać w koncentracie?
Zrób dwa topy nakładające się: terpeneless lemon 1,5 + bergamot FCF 3 na starcie, po minucie grapefruit 0,3 na blotter; baza: Hedione 5, DHM 2, Iso E 8, Galaxolide 2, Ambrox 1,5
Grejpfrut często daje nutę płynu do naczyń, weź molekułowy nootkaton i będzie klarowniej
Pamiętaj o IFRA, bergapten out, tylko FCF albo destylowana frakcja
Z cedrem spróbuj proporcji atlas:virginia 5:1, wtedy mniej ołówka; ślad patchouli MD 0,2 doda ciała, ale nie zabije świeżości; aldehydy dawkuj mikro, bo przy drewnie łatwo o papierową nutę i męczący cytral
@cedr 5:1 siadło super, wirginijski prawie znika, patcha 0,2 dodaje kremowości
mąż kocha cytrusy z cedrem, trzymam kciuki za twój miks
Jeśli brakuje błysku, Ald C-12 MNA trzy cztery krople na 100 ml koncentratu 10% wystarczy; alternatywnie Citronellal 0,1 doda świeżości bez detergentu z grejpfruta